вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

БАБХ: При 53 пратки с пипер от Турция са установени следи от пестициди през 2019 г.

Проверяваме само лимони нар и пиперки, дали са с остатъчни вещества

Наскоро  подхванахме темата за вноса на пестициди и плодове и зеленчуци с остатъчни вещества от Турция, и провокирани от информацията, изнесена от земеделския производител Красимир Кумчев във социалните медии, попитахме в агенцията по храните, дали има констатирани случаи на внесени турски плодове и зеленчуци с остатъци от пестициди у нас, и колко са те през тази година.

Днес получихме отговор от агенцията по храните, в който се казва, че „ през 2019 година в 9 пратки с нар и 53 пратки сладък пипер са с установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди”, като за указания период на проверка са били подложени 6 273 пратки с пипер, лимон и нар.  Количествата са били унищожени или върнати в страната на произход, както е по Регламент. От отговора на експертите става ясно, че що се отнася до вноса на плодове и зеленчуци от Турция , в списъка с храни от животински и неживотински характер (приложение 1 на Регламент (ЕО) № 882/2004) са включени само споменатите  плодове и зеленчуци. Засилен официален контрол на определените гранични пунктове спрямо тях включва документални проверки на всички пратки и идентификационни и физически проверки вкл. вземане на проби с честота, определена в същото  приложение.

В още  30 пратки  с други  цитруси са открити остатъци от пестициди

От агенцията по храните е проведен освен това и  мониторинг за период от шест месеца по отношение съдържание на остатъчни вещества от пестициди  и в пратки цитрусови плодове (грейпфрут,  портокал и мандарина) с произход Турция и предназначени за българския пазар. През периода са установени несъответствия в 4 пратки с грейпфрути, 18 с мандарини и 8 с портокали. Тези количества също са върнати в страна на произход или са били унищожени.

Освен официалния контрол по европейските регламенти, страната ни има и Национална програма за контрол на остатъци от пестициди в и в/у храни (НПКОП 2019г.).  По нея от търговска мрежа са взети 245 проби от различни плодове и зеленчуци. Има установено несъответствие в 1 проба лимони, внос от Турция, като количествата са унищожени.