неделя, януари 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ спипа 2 тона некачествено месо

Предлагани са храни с изтекъл срок на годност

1.64ХилядиЧетения

Въпреки че всички търговци покрай Великден и гергьовден предлагаха прясно българско месо, се оказа,че май май не е точно така. От 15 април до 6 май Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 4362 извънредни проверки по повод Великден и Гергьовден. Инспекторите проверяваха обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти, съобщават от БАБХ.

От реализиране са спрени и насочени към екарисажи за унищожаване над 2100 кг храни от животински произход – говеждо месо, агнешки субпродукти, пилешки бутчета, млечни продукти, в това число близо 540 кг агнешко трупно месо без здравна и идентификационна маркировка, краве мляко и яйца. Изтеглени и насочени за унищожаване са и близо 37 кг храни от неживотински произход, включително козунаци, ядки и добавки в храните.

От БАБХ са съставили 57 акта за административни нарушения и 60 предписания.

След въвеждането на различна по цвят маркировка за българско и чуждо месо, експертите от БАБХ са следели за спазването и на това изискване. Проверки са правени и за правилното съхранение на храните, спазването на сроковете на съхранение, както и за точното етикетиране и маркиране на яйцата.

Сред най-честите проблеми, които са констатирали инспекторите, е предлагането на храни с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без документи за произход и некоректно етикетирани съгласно действащото законодателство. Констатирани са нарушения и за продажба на имитиращи млечни продукти заедно с истинските, както и предлагане на плодове и зеленчуци без нужните обозначения. По време на проверките са установени пропуски във водените записи в дневниците за самоконтрол (по Системата за управление безопасността на храните), липса на проследимост на предлаганите храни, лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност, неспазване на изискванията за температура при съхранение, за сграден фонд и оборудване и за лоши хигиенни условия, казват още от БАБХ.

Виктор Павлов