петък, април 19, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ спря поръчка за доставка на препарати за чумата

Лично премирът Борисов е разпоредил прекратяването на поръчката

5.32ХилядиЧетения
NivaBG.com

Българската агенция по безопасност на храните спря днес скандална поръчка на тестове за чумата по дребните преживни животни. До тази мярка се стигнало след телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с изпълнителния директор на Агенцията  д-р Дамян Илиев.

“Прекъсваме поръчката за диагностикума за чумата по дребните преживни животни”, съобщи на извънредна пресконференция изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Тя бе свикана във връзка с обществената поръчка, възложена от Агенцията за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни.

“Чух се с премира и той ми каза да прекъсна поръчката и да се оправя по начина, по който съм решил. Навън да направят изследванията и да не се занимавам”, каза д-р Илиев. На въпрос дали ще има оставки в агенцията д-р Илиев отговори, че такава не му е искана от премиера.

Сега Агенцията по храните да се справи със ситуацията с партньорската помощ от други страни-членки на ЕС. „Пред опасността да не се знае какво се случва на територията на Странджа, всички ще ни окажат съдействие”, допълни д-р Илиев.
Близо 8000 проби са взети досега и чакат изследвания. Те ще бъдат в Румъния, Австрия, може би и в Германия. Финансирането ще бъде осигурено от Европейската комисия чрез Главна дирекция  „Здравеопазване и контрол на храните”.
„Във връзка с чумата e необходимо да изследваме голям брой животни, за да видим дали се разпространява, или не. Това е необходимо и за намаляване на рестрикциите в седемте общини по границата с Турция. Налага се да направим изключително голям брой изследвания – сега и веднага. Те са близо 8 хиляди изследвания на проби“, разказа д-р Дамян Илиев.
NivaBG.com
Виктор Павлов