сряда, май 22, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

БАБХ затяга контрола заради чумата по свинете

На проверка подлежат заведения, места за съхранение и автомобили

Българска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свинеБългарска агенция по безопасност на храните предприема последната за 2011 година кампания за орална ваксинация срещу класическа чума по дивите свине
5.59ХилядиЧетения
NivaBG.com
Повишава се нивото на мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС) у нас, съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Причината са постоянните промени в епизоотичната обстановка в Европейския съюз и опасността от засягане на България от инфекцията.
Със  заповед на изпълнителния директор на агенцията Дамян Илиев от 21 август се въвежда засилен контрол  в заведенията за обществено хранене, в обекти за междинно съхранение на странични животински продукти (СЖП) и в моторни превозни средства за превоз на СЖП.
При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход, вкл. и кухненските отпадъци, наричани странични животински продукти. Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаването им в двата вида обекти.
Задължително е унищожаването на всички СЖП да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.
През първата седмица от действието на заповедта са извършени 177 проверки. Издадени са 69 предписания за отстраняване на констатирани несъответствия, допълват от БАБХ.
NivaBG.com
Виктор Павлов