неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Бъдещето на Зелената сделка- неясно и неопределимо според Green Deal Barometer

Според ¾ от експертите напредъкът на политиката на храните и земеделието през последните пет години е слаб

 

Малко преди приключване на дейността на европейските институции в сегашния им състав Green Deal Barometerизлиза с нагласите на европейските експерти към загубилата голяма част от своя ореол Зелена сделка, която под натиска на фермерските лобита е на път да бъде променена. Резултатите на проучването представя в публикация arc2020.eu.

Експертите констатират, че Зелената сделка ще продължи съществуването си под някаква форма и след предстоящите евроизбори, но бъдещето и остава както неясно, така и все още неопределено.

Годишният барометър, съставен от екологичния мозъчен тръст IEEP, анализира напредъка (или липсата на такъв) на политиките на Европейската зелена сделка въз основа на проучване на над 300 експерти по околната среда и устойчивостта в Европейския съюз и извън него.

Мнозинството от експертите по устойчивост смятат, че Европейският зелен пакт ще продължи под някаква форма , като малко над половината от анкетираните очакват поне „умерена“ устойчивост след европейските избори през 2024 г.

Освен това барометърът също така отбелязва, че „стотици закони“ са били финализирани през изминалия мандат, като е постигнат „значителен“ напредък в някои области, като например в секторите на енергетиката и транспорта.

Като цяло повече от половината експерти от ЕС (55%) остават уверени, че институциите на ЕС ще превърнат дневния ред на Зелената сделка в одобрено законодателство, ефектите от което ще се видят и усетят през следващите години, докато почти всички експерти, живеещи извън ЕС смятат, че приложената Зелена сделка ще има „въздействие в глобален мащаб“.

Въпреки че повечето експерти смятат, че Зелената сделка ще продължи да съществува, мнозинството смятат, че вероятно ще го направи в „отслабена или по-ограничена“ форма, като 62% предупреждават, че зелената програма може да се стесни или отслаби след изборите през 2024 г.

Що се отнася до храните и селското стопанство, барометърът рисува мрачна картина на напредъка на политиката през последните пет години: три четвърти от тях в областта определят напредъка като слаб.

Посочвайки редица важни законодателни актове, които бяха изоставени, включително закона за устойчивите хранителни системи и пълния пакет за хуманно отношение към животните, експертите поставиха напредъка в тази област на дъното.

Според анкетираните експерти основният блокиращ фактор за превръщането на зелените амбиции в одобрено законодателство е недостатъчната ангажираност на правителствата на държавите-членки, като шест от десет (62%) избират тази опция. Установено е, че това е отдавнашен проблем сред експертите, като това също е начело в Green Deal Barometer.

На въпроса кои три държави членки са най-ангажирани със Зелената сделка, най-голямата част от експертите на ЕС избират Дания. От друга страна, държавата, която експертите смятат за най-малко ангажирана със Зелената сделка е Унгария (62%) – която ще поеме юздите на ротационното председателство на ЕС през юли.

Междувременно в предговора на барометъра изпълнителният директор на IEEP Ееро Ирьо-Коскинен отбелязва, че това, което започна като „германски прецедент“ – имайки предвид политиканстването в последната минута около предложената забрана на ЕС за продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене – сега се превръща в тревожна нова „норма“ в Съвета на ЕС.

Примерът е Законът за възстановяване на природата, който беше блокиран в последния момент от държавите-членки, въпреки факта, че беше преминал през интензивни кръгове на технически преговори, Съветът имаше приета позиция и окончателната форма на закона спечели зелена светлина от парламента Това създаде „увеличаваща се несигурност в целия процес на вземане на решения в ЕС, който сега стана все по-податлив на външен натиск“, включително „популистки движения и интереси на частния сектор“, пише той.

Евроизборите ще сложат още един прът в колелото на Зелената сделка

Почти седем на всеки десет (67%) експерти от ЕС очакват изборите през юни да имат отрицателно въздействие върху прилагането на Европейската зелена сделка, докато всеки пети (20%) очаква те да имат много негативно въздействие. Това се случва, тъй като социологическите проучвания показват, че парламентът ще види значително изместване вдясно.

Като се има предвид това, само трима от всеки десет (27%) от експертите виждат предстоящите избори като една от най-големите пречки пред прилагането на Зелената сделка, като експертите като цяло виждат проблемите на ниво правителство на държавата-членка или инфлацията като по-големи пречки пред напредъка.