петък, май 24, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Бъдещи агрономи от ЛТУ получиха ценни съвети от агрономи и практици по време на информационен ден на земеделието

Лесотехническият университет продължава и през тази година с различни инициативи да показва че за студентите учащи в него са важни не само теоретичните знания, но и опита, предаден от вече натрупали опит практици и дори хора захванали се със земеделие от чист ентусиазъм и стремеж да покажат с примера си,че не е нужно да разчиташ само на субсидии и индустриално производство за да си извоюваш правото да се наречеш успешен земеделски производител.

Именно с подобни ценни съвети към аудиторията днес се обърнаха с ъс своите успешни примери агрономи-практици, мениджъри на компании, и фермери. Ценността на подобни срещи особено за студентите, които навлизат тепърва в богатото море от агрономически науки и в светлината на новостите в така наречената Зелена сделка е още по-голяма защото те им позволяват да се запознаят със земеделието , такова каквото е на полето през погледа на хора, които вече са на полето, и отглеждат своите култури било по биологичен път, било занимавайки се с малко популярното особено за широката общественост отглеждане на перма култури или биодинамично земеделие, посредством които че с работата на нивата и на полето може да се постигне онзи мечтан баланс между отглеждане на култури, опазване на биоразнообразието и съобразяване с околната среда.

Промените в климата, а не Зелената сделка принуждават агрономите да променят правилата

Особено ценни бяха съветите, които бъдещите агрономи получиха от Александра Живкова – управител на фирма  „Агромио“,  агроном с над 15 годишен опит и възпитаник на Лесотехнически университет.

Още в началото на своето представяне, г-жа Живкова насочи вниманието на студентите, че презентацията която ще представи пред тях, е различна. В нейния фокус стои именно човекът – агроном и неговата кауза – кауза с бъдеще. Така специалистите от „Агромио“ представиха пред аудиторията презентацията с оригинално заглавие – „Професия агроном – мисията възможна“.

В своята презентация  от „Агромио“ нееднократно обясниха, че прилагат различен подход от чисто търговския, а именно – агрономически. Обследват всяко поле и култура, тестват своите продукти в различни условия и се стремят да създават здрави растения. „Постоянно обследваме полетата, за да можем да предприемем най-добрите действия за осигуряване на здрави растения“.

По време на представянето, Александра Живкова сподели   множество примери от своята практика,  а у бъдещите агрономи се зародиха освен явен интерес към темата и множество въпроси към специалистите от „Агромио“. Това превърна презентацията в една интересна  и полезна дискусия.

Управителят на „Агромио“ посъветва младите студенти и бъдещи агрономи да не спират да учат, да задават въпроси на  своите преподаватели и да не спират да търсят информация, защото единствено знанието може да им помогне за разрешаването на различни агрономически казуси.

Специалистите от „Агромио“ завършиха своята презентация с думите: „Прилагаме индивидуален подход към всяко поле и култура,..Не само защото знаем,  че земеделието е повече от работа, защото вярваме, че „земеделието не е битка с природата, а партньорство с нея“.“