понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

България подкрепя предложение за разширяване на финансовите инструменти в помощ на фермерите при кризи

Страната ни предлага увеличаване с година на срока за разплащане на проекти от стария период на селската програма

Страната ни подкрепя предложение на Хърватия и Словения за създаване на интервенция в Стратегическите планове по Общата селскостопанска политика, която осигурява възможността за механизъм за „ад хок“ финансова подкрепа в случай на криза. Това предложение би следвало да се реализира при следващо изменение на регламента за стратегическите планове. Това съобщиха от земеделското министерство.

По време на участието си в Съвета на министрите на земеделието министър Георги Тахов посочи, че рамката за управление на кризи трябва да включва както инструменти, допринасящи за повишаване на стабилността и конкурентноспособността на аграрния сектор, така и бързо приложими извънредни мерки за намеса при възникване на неблагоприятни пазарни процеси.

Общата селскостопанска политика и в частност селскостопанският резерв се нуждаят от адекватен бюджет, който осигурява сигурност, защита и справедливо подпомагане на фермерите в условията на кризисни ситуации. От съществено значение е да се работи и за изравняване в нивата на директните плащания, изтъкна министърът на земеделието и храните.

Освен това България предлага ЕК да удължи с 12 месеца срока за разплащане по проектите от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

По време на Съвета бе обсъдена и ситуацията на селскостопанските пазари вследствие на войната в Украйна. Министър Тахов обърна внимание, че от началото на 2024 г. в България се отчита интензивен внос на пресни кокоши яйца за консумация от Украйна. Настояваме за предприемане на защитни мерки след влизането в сила на новия Регламент за автономните търговски мерки (АТМ), тъй като това създава сериозно безпокойство сред представителите на сектора в страната.