четвъртък, август 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Зърнопроизводство

Българското зърнопроизводството е на кръстопът

Трудностите са климатът, пазарите и липсата на квалифицирани кадри

5.17ХилядиЧетения

„Зърнопроизводството на кръстопът?“. Това беше темата на 8-ми агросеминар  на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите на Мариела Йорданова, член на УС на НАЗ, кръстопътят е олицетворение на човешките страхове и надежди. Той е като кратка спирка преди началото на новия път. “Неизвестността на бъдещето изостря дилемата в коя посока ще поеме зърнопроизводството. Откъде тръгнахме? Всеки един от нас тръгна по различно време и по различен път, но стигнахме до изграждането на устойчиви и рентабилни стопанства. Имахме успехи и провали. Много пъти тръгвахме от нулата, стопанисваме огромни площи земя, която притежаваме или обработваме”, добави още Йорданова. Според нея зърнопроизводството е от стратегическо значение и има съществен принос. В настоящия период обаче то не е приоритетен сектор. Възможностите за инвестиции са минимални. Получаваме като подкрепа само директни плащания и отстъпка за газьол. А секторът работи в тежка конкуренция и е основно експортно ориентиран. След рекордните 2016 и 2017 г. прогнозата за следващите 5 години доказва устойчивия тренд
Йорданова посочи още,че зърнопроизводителите са под натиск и с негативно обществено мнение, а в бизнеса ни липсва сигурност и предвидимост. “Законите ни се правят на парче. Законът за земеделските земи е един от най-променяните. Земеделци ли сме, или администратори? В голяма част сме бюрократи с изисквания за административна компетентност“, заяви още Йорданова.
Тя очерта и трудностите, пред които е изправено зърнопроизводството. Сред тях са климатът, пазарите и липсата на квалифицирани кадри. Голяма част от предизвикателствата е и в бъдещата Обща селскостопанска политика.
Стои въпросът да има интербраншова организация и да има демократично избрано ръководство, както и финансиране.
По думите й целта на зърнопроизводителите е да запазят стопанствата си, да защитят инвестициите си, да се модернизират, да въвеждат нови технологии и други.
Виктор Павлов