сряда, май 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Батак ще е домакин на световното по риболов на лед

Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България

Батак ще бъде домакин на Световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26-ти и 27-ми януари у нас.Състезанията ще ще се провеждат  на язовир „Широка поляна”.

Заявки за участие са подали 15 национални отбора. Фаворити за титлата са съставите от бившите съветски републики – трикратните шампиони за последните шест години от Украйна, притежателите на две титли за същия период от Русия, както още Литва, Беларус и Латвия.

Ще участват още Финландия, Естония, Швеция, Норвегия, Полша, Чехия, Румъния, Монголия и САЩ.

Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България. В състава  ще участват Никола Стефанов и Станислав Кузов от миналогодишния отборен шампион „Гоу Фиш”, индивидуалният първенец Слави Лазаров от „Мосела”, съотборниците му Николай Николов и Георги Първанов, плюс Мартин Касабски от „Фишмастърс”. Мениджър е Ивайло Христов от „Майсторски риболов”.

Президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов заяви, че световното първенство на лед е едно от най-тежките за организиране. Централата ни вече подготвя секторите, в които ще се лови на леда на „Широка поляна”.

Взети са всички мерки за безопасността на участниците, а към днешна дата покритието е дебело и сигурно от над 30 км.

В подледния риболов се лови с много малка въдица, снабдена „мормишка” – кукичка с волфрамова глава.

Стръвта най-често е ларва на комар. Състезателите пробиват дупките в леда със специални инструменти, наречени ледобури. Класирането е отборно и индивидуално.

NivaBG.com
Виктор Павлов