петък, декември 1, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Без частни лаборатории за официалния контрол по границите

Депутатите решиха да няма частни лаборатории за официалния контрол по границите
„Изпитванията на проби на категории животни и стоки по чл. 47, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/625 за щелите на официалния контрол, извършван на територията на граничните контролно-пропусквателни пунктове, се осъществява единствено в лаборатории на Българската агенция по безопасност на храните. Тези дейности, осъществявани на територията на граничните контролно-пропусквателни пунктове не могат да бъдат превъзлагани“ е записано в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на агрохранителната верига, внесен от Кирил Петков и група народни представители през април т.г., който бе приет на първо четене в пленарна зала от депутатите на днешното заседание. Промените бяха приети преди месеци и от Комисията по земеделието, храните и горите в Парламента.

Вносителите на законопроекта посочиха, че с промените се цели „профилактика“ на възможността частни субекти да изграждат лаборатории в бъдеще по граничните пунктове и че тази промяна по никакъв начин няма да засегне работата към момента по официалния контрол по границите.

8 са пунктовете, които реално се явяват външна граница на страната и ЕС, като те са разположени в западната и южната част на страната.

По време на обсъждането в ресорната комисия стана ясно, че работа е започнала втора лаборатория на територията на София, която позволява да се извършват до 60 проби на денонощие и че около 8 месеца може да отнеме изграждането и акредитирането на лаборатория на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“, която е една от горещите точки за внос на продукти от трети страни.

Виктор Павлов