четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Без експерти в земеделието, но с артисти и шоумени в новия парламент

Земеделската политика май ще е последна дупка на кавала в парламентарния живот

Съставът на новия парламент изглежда също толкова пъстър, колкото пъстри излязоха и резултатите на последните парламентарни избори. Явно това е волята на суверена- да вкара не само повече на брой парти от целия политически спектър, но всякакъв род кандидати за народни представители от артисти, през шоумени и музиканти до Бивши министри и ветерани в парламентарните битки. Това идва да покаже, че парламентът е сергия, на която място имат и ще имат всякакви продавачи на надежда. Сред депутатите са прекалено малко обаче онези от тях, които не само са имали досег до земеделието, но и познават политиката в сектора. Даже не е нужно да броиш до десет, защото сред открояващите се имена познати на сектора са само Десислава Танева от ГЕРБ, Бюрхан Абазов от ДПС и Албена Симеонова от „Демократична България“.

Резонно изниква въпросът, кой тогава ще прави законодателната политика в земеделието, която както знаем никак не е лесна и освен това трябва да бъде предварително съгласувана като всяка друга разбира се със Брюксел?! Вярно е, че новия парламент се прогнозира да е с живот до шест месеца или година, но в това време най-малко трябва да бъде представено и прието законодателство , което да вкара на национално ниво бъдещите регламенти на ОСП, които ще започнат да действат от началото на 2023 година. А за прокарването му ще трябват хора с експертни познания и разбиране. Шоумени и сценаристи при цялото ни уважение едва ли разбират от политики, мерки и интервенции, едва ли познават в дълбочина проблемите и предизвикателствата пред земеделските производители- както климатични, така и такива, свързани с икономическата криза.

Малка утеха е, че броят на юристите в новия парламент е 47. Поне ще има някаква гаранция, че откъм юридическа гледна точка, новите законопроекти ще са по-изчистени от различни недомисллици. С уговорката, че животът на новия парламент се окаже по-дълъг от прогнозирания минимум от два или три месеца. Още по-утешително, е че от новия парламент ще липсват патриоти и воеводи, които в предходния парламент предложиха редица лобистки практики в земеделското законодателство, станали повод за не един или два скандала. Опитът да се вкарат измервателни уреди за изразходваното от фермерите гориво и някои спорни предложения в поземленото законодателство, са само две от инициативите, за които се сещаме. Последната черешка на тортата бе малко преди края на живота на 44-то НС , когато в комисията по земеделие бе предложен нов законопроект за пчеларството, в който бяха вмъкнати поправки към цели пет други закони чрез преходните и заключителни разпоредби.

Тази практика в последните дори повече от четири години беше превърната в уродлив законодателен Франкенщайн от управляващите които чрез тихомълком прокарвани промени без каквото и да е осветляване често оставяха в неведение и потрес обществото за качеството на парламентарното творчество.. Да припомняме ли че например промените в закона за ДДС, въвеждащи измервателни уреди, предизвикали истинска буря, бяха приети на Бъдни вечер 2015 година.  От такава нездрава законодателна практика пострадаха в различни периоди от време не само зърнопроизводители, но и млекопроизводители, собственици и арендатори на земеделски земи, винопроизводители, пчелари и кой ли още не.

Всичко това идва да покаже, че парламента е място, в което се защитават твърде тесен кръг от интереси, сред които тези на земеделските производители твърде рядко присъстват. Причина за това е както липсата на достатъчен брой депутати с експертен потенциал в сектора, така и на достатъчна тежест от страна на самия земеделски сектор. Тук обаче опираме до болната тема-липсата на единен закон за браншовите организации, който да придаде тази тежест в създаването и прокарването на политики в интерес на сектора, а не в интерес на определени лица и кръгове. Това обаче е друга бира, и то с доста горчив вкус, която никой не иска да изпие. Особено в парламент, в който предстои да се нагледаме на шоу в опит да се нагласят различните позиции около промените в най-важното законодателство- изборният кодекс. За другото-ако остане воля и желания.

Очевидно ще гледаме образно казано театрална постановка в едно действие, сценарият за която вече е готов. Земеделската политика обаче е тежка и систематична пиеса от повече действия, за която е нужен не само политически, но и експертен опит, какъвто обаче в повечето нови народни избраници ще липсва.