вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Без изискване животните да са под селекционен контрол, за да получават обвързана подкрепа

Таваните на директните плащания ще акумулират 90 млн. лева към втория стълб на подпомагане

Няма да има условие животните да са под селекционен контрол за да могат фермерите да получават подпомагане една от двете нови интервенции на обвързаната подкрепа за кози и овце, съобщи в свой пост в социалните мрежи съпредседателя на Националната овцевъдна и касаещи асоциация Симеон Караколев да залегне подобно условие.

От бранша очакват в скоро време да им бъде представена и другата интервенция за високопродуктивни животни под селекционен контрол.

На представителите на земеделския бранш е бил представен десетиия вриант на таваните на директните плащания, който ако се приложи би засегнал 230 земеделски производители и ще акумулира близо 90 млн. евро, които ще отидат във втори стълб за реализиране на инвестиционни проекти.

В коментарите се отбелязва, че отново не се предвижда никакво подпомагане за фермерите отглеждащи коне, както и това, че се иска по-голяма яснота за какво ще се кандидатства. Емил Иванов пък предлага обвързаното подпомагане да е е за всички и под формата на средства за закупуване на концентрирани фуражи. Бончо Стоянов пък предполага, че и парите останали от таваните на директната подкрепа и прехвърлени към втори стълб пак ще отидат в големите.