четвъртък, декември 5, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Без лов в инфектирани от АЧС райони

Индивидуален лов и групов лов без кучета ще има най-малко след 4-6 месеца след последния случай на болестта

701Четения
NivaBG.com

Министър Десислава Танева издаде заповед, с която се забранява ловът в инфектираните от АЧС райони. Забраната важи за зони, в които има обявени случаи на АЧС при дива свиня (не по-малко от 200 кв. км.). Също така се въвежда и режим на лов след изтичане на периода на ограничен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая.

Индивидуален лов ще се разрешава най-малко 2-4 месеца след последната констатирана дива свиня с Африканска чума по свинете.

Индивидуален лов и групов лов без кучета ще има най-малко след 4-6 месеца след последния случай на болестта.

Групов лов пък ще се допуска най-малко след 6 месеца от констатирането на болна свиня.

Припомняме Ви, че с последните промени от 31 юли стана ясно, че ще се изплащат 150 лв. на хората подали сигнал за намерен труп на дива свиня. Увеличението бе тройно, вземайки предвид, че досега се изплащаха по 50 лв. Остава сумата от 50 лв. за брой отстреляна дива свиня при индивидуален лов извън определените инфектирани зони.

При определена инфектирана зона около констатиран случай на АЧС се ограничава достъпа в ловностопанските територии на лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта. Също така ще се извършват претърсвания без кучета по график за трупове на умрели диви вине.

NivaBG.com
Виктор Павлов