неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Без субсидии за 2023 г. остават 264 фермери

264 земеделски стопани няма да могат да получат плащанията си за Кампания 2023. Това се дължи на факта, че те не отговарят на критериите за „активен фермер“. Това каза Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“ в Министерството на земеделието и храните по време на редовното заседание на Комисията по земеделие в Народното събрание.

Комисията гласува на първо четене промените в Закона за подпомагането на земеделските производители.

 

Стоянова съобщи пред депутатите, че вече са приключени преговорите между България и Европейската комисия по първото изменение на Стратегическия план. Добрата новина е, че от ЕК са одобрили всички български предложения, включително и това, свързано с определението за активен фермер. В тази връзка се налагат изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители, според които, ако доходите от земеделската дейност съставлява 10%, а не една трета от общите доходи на тези стопани, те ще бъдат смятани за активни фермери и от тази кампания ще бъдат подпомагани. Другото изискване е размерът на получената субсидия да бъде вместо 5 процента само два процента от доходите от неземедската им дейност.

През 2023 г. несубсидираните фермери са били 264, от които само 152-ма са представили актуални счетоводни данни, останалите не са го направили, обясни още Стоянова.

Тъй като измененията в закона са изключително важни за тазгодишната кампания, днес комисията прие на първо четене проекта, подготвен от МЗХ, като идеята е преди кампанията за директните плащания ЗПЗП да бъде окончателно одобрен, поясни председателят на комисията Десислава Танева.