неделя, януари 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Безработните ще работят временно в земеделието

За времето на извънредното положение еднодневните договори да бъдат сключвани за по-дълъг период от време

565Четения

Безработните лица ще могат да работят временно в селското стопанство на трудови договори, като за тази цел няма да бъдат лишени от обезщетенията си за безработица. Това са приели вчера на извънредното заседание на Бюджетната комисия народните представители, съобщи председателят на БК Менда Стоянова. Тя уточни още, че процедурата по сключването на еднодневни договори се облекчава, за да не затруднява излишно фермерите.

Държавата ще поеме осигуровките, които са за сметка на работодателя в схемата 60/40, стана ясно още след извънредното заседание на бюджетната комисия към НС. „Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60/40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70/30, а ще бъде наистина „60/40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“. Това заяви председателят на комисията към Парламента Менда Стоянова.

В същото време министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в сутрешния блок на Нова телевизия призова фермерите да обявяват какви работници са им необходими в Бюрата по труда.

„Безработните могат да получават своето обезщетение и паралелно с това да работят в аграрния сектор и получават надниците си, тази възможност е предвидена в Кодекса на труда“, уточни министър Сачева.

За времето на извънредното положение са предложени промени в Кодекса на труда, които предвиждат еднодневните договори да бъдат сключвани за по-дълъг период от време, за да бъдат облекчени земеделските производители.

Виктор Павлов