четвъртък, декември 7, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Бил Гейтс влага 12 млн. долара за намаляване производството на вредни емисии от животновъдството

 

Милиардерът и съосновател на „Майкрософт“ Бил Гейтс е инвестирал 12 млн. долара в австралийския стартъп Rumin8, който иска да разработи алтернативни фуражи за изхранване на едрия рогат добитък базиран на водорасли и с това да допринесе за намаляване на емисиите от метан. Това съобщава UkrAgroConsult.

Гейтс е убеден, че животновъдството е с основен принос за промените в климата и е решен да се бори с негативните тенденции като подпомогне за осъществяване на промени в храненето на кравите. Основателите на Rumin8 смятат, че с вкарването на водорасли в храната на животните ще се допринесе за значително намаляване на вредните емисии отделяни в околната среда от производството на земеделска продукция. Австралийската компания вече е разработила хранителна добавка за фуражите основана на водорасли. Технологията на компанията е била оценена и от предприемачи като Джеф безос и Джек Ма.

Притесненията за климата не са без основание, тъй като отделяните вредни емисии водят до затопляне на планетата, като приносът за затопляне на Земята на метана за период от сто години е с между 28 и 34% по-висок отколкото на останалите парникови газове. Досега се смяташе, че газовете изхвърляни от кравите са с най-голяма концентрация на метан, но според последните проучвания когато кравите се оригват, изкарват най-много метан в околната среда.

Някои компании като Cargill вече се опитват да се справят с този проблем, като се планирана пазара да се появят специални устройства за поглъщане на метан. Такова устройство подобно на маска е разработено от британска стартъп компания, според която използването му може да доведе до съкращаване на емисиите от метан с над 50%.