сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Биофермерите може и да не очертаят площите си в срок

От ведомството уверяват, че има и преходни срокове, в които те могат да коригират заявленията си.

Близо 10 хиляди биологични производителите може и  да не успеят да заявят площите си за подпомагане в тазгодишната кампания за директни плащания, която приключва на 15 май. За това са сигнализирали в писмо до министерството на земеделието от Българска асоциация Биопродукти. Проблемът е бил дискутиран в края на миналата седмица между министъра на земеделието Десислава Танева и председателя на асоциацията Албена Симеонова, но на този етап няма яснота дали само за мярка 11 „Билогично земеделие“ ще се направи удължаване.

В обратно писмо от министерството към асоциацията се посочва, че заявяването от всички земеделски производители върви нормално, като към 7 май са приключени 98 на сто от заявленията, обработени за същия период на миналата година.

Поради късното одобрение на шестата нотификация на ПРСР заявяването по мярка 11 започна едва на 27 април. Въпреки това чиновниците уверяват, че земеделските служби работят при пълен капацитет и удължено работно време, като очертаванията са се извършвали и през последната събота и неделя.

От ведомството уверяват, че има и преходни срокове, в които те могат да коригират заявленията си. Важното е да отворят партидите до 15 май, а от 16 до 31 май 2020 г. включително те могат да правят промени по подадени вече заваления, без да търпят санкция за  закъснение.

Между 3 и 10 юни 2020 г. включително се изчислява санкция за закъсняла редакция по добавените части от заявлението в размер на 1% за всеки работен ден.

Предвид направената организация за подаване на заявленията от ведомството уверяват, че на този етап не се налага промяна в сроковете.

Виктор Павлов