неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Биопроизводители: Готви се нова схема за източване на субсидии по ПРСР

ДФЗ прилага неправомерно изисквания за очертавания на площи към биопроизводителите

671Четения

В момента се готви нова схема за източване на средства по селската програма, предупреди на пресконференция днес Слави Трифонов, председател на Националната биоасоциация. . Касае се за схема за субсидиране на пасищното отглеждане на биозайци.

„Виждали ли сте как се отглеждат пасищно зайци?! Зайците ги няма, парите се дават”,  каза  реторично Трифонов, като припомни и за други подобни схеми през годините като тази за гъските и за сеитбооборот, по които са източени субсидии от ПРСР.

Поводът  за брифинга бе хроничният недостиг на средствата за биоземеделие и агроекология и липсващите 60 млн. лева по съответните схеми, като това според него се дължи или на неправилно разпределение на бюджетните средства, или на раздаването на пари на определени лобита.

Освен това друг нерешен проблем пред сектора по думите му е проблемът с очертаванията, заради техническото несъответствие на ИСАК към изискванията за очертаване само на земите с право на ползване както е според последните законови промени от 2015 година, когато очертаaанията на доброволните споразумения бяха заменени с такива на правно основание  . Фермерите са принудени сами да правят очертаванията, като от фонд „Земеделие” отказват да идват на терен и да ги правят, a трудностите идват и от софтуернта остарялост на системата, която се  още работи под DOS, и грешките които се получават не се получават по вина на земеделските производители.

Секторът готви протести като се очаква позицията и на другата браншова организация Асоциация „Биопродукти”, като се планира да се осведоми и Брюксел за финансовия недостиг по мерките за биоземеделие и агроекология.