понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Биопроизводители: Повишаването на осигурителния праг ще накара дребните производители да не се осигуряват

Настояват за незначителни промени в осигурителния праг за да не се увеличи процента на сивия сектор

Българска асоциация „Биопродукти“ отчете дейността си и избра нов управителен съветБългарска асоциация „Биопродукти“ отчете дейността си и избра нов управителен съвет

Повишаването на минималния осигурителен праг за земеделските производители за 2019 година е сериозно основание за дребните производители да спрат да се осигуряват. Това се казва в становище на Българска асоциация „Биопроизводители” изпратено до медиите. Един пчелар, който има 50 кошера,за да може да продава законно меда който добива трябва да бъде регистриран земеделски стопанин. При среден добив от 19кг/кошер и изкупна цена от 4 лв/кг, цялата произведена от него продукция няма да стигне да покрие стойността на дължимите му осигуровки. Подобна е ситуацията и с дребните животновъди  и растениевъди. Вероятно не е отчетено, че това е принуда тези хора да влизат в сивия сектор на икономиката и да продават нерегламентирано.

Българска асоциация Биопродукти настоява да се преосмисли минималният осигурителен доход за земеделските стопани и той да остане същия като 2018 г. или да претърпи незначително увеличение, за да не предизвика обратен ефект и вместо увеличение на приходите за осигуровки, те да намалеят заради посивяване на сектора.