неделя, юни 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Биопроизводителите излизат на протест на 9 април пред аграрното ведомство

Браншовата организация иска оставката на Порожанов и създаване на консултативен съвет по биоземеделие

Българска асоциация „Биопродукти“ отчете дейността си и избра нов управителен съветБългарска асоциация „Биопродукти“ отчете дейността си и избра нов управителен съвет

От Асоциация „Биопродукти” съобщиха, че подготвят протест пред аграрното ведомство, недоволни от политиката към сектора през последните години.. Чашата  на търпението преля след като от министерството отнеха без каквито и да е аргументи лицензите на три от водещите сертифициращи организации, което принуди над 900 биопроизводители да търсят нови сертифициращи организации. От браншовата организация са изпратили писмо до премиера Борисов, в което се припонят последните стъпки на земеделското министерство, с които са въведени „невиждани никъде по света изисквания към биопроизводителите и фирмите, които ги сертифицират”, което доведе до това, да се налагат жестоки наказание на производителите от страна на сертифициращите фирми, без значение дали те са виновни или не.

Последните промени в закона за общата организация на пазарите в ЕС и новата наредба за биологичното производство според тях са поставили биопроизводителите под  постоянен риск от отнемане на сертификата. „Направихме всичко по силите си да постигнем диалог с Министерство на земеделието, храните и горите и да променим пагубната политика, която се провежда в сектора, се казва в писмото.

До момента  от ведомството не са излезли с адекватно обяснение, защо еотнет лиценза на фирма „Кю сертификейшън“, която е с 16 годишен опит у нас, като биопроизводителите твърдят, че много от колегите  им са получавали предложения от новорегистрирани през миналата година сертифициращи компании още преди да бъде отнет лиценза на споменатата компания.

Всичко това според Асоциация „Биопродукти” води до разрушаване на доверието у потребителите към българските биопроизводители.  В резултат на ситуацията със сертифициращите органи  и последните одити на европейската сметна палата  бяха блокирани средствата за подкрепа на производителите на плодове и зеленчуци , субсидиите за обвързана подкрепа  само на биопроизводителите бяха намалени с 50%  и бяха наложени непосилни изисквания на новите биопроизводители натоварващи ги финансово с вземането на проби от всички парцели, излизащи от период на преход.

Браншовата организация иска оставката на земеделския министър  Румен Порожанов и другите отговорни длъжностни лица и незабавно създаване на консултативен съвет по биоземеделие, която да решава прозрачно наболелите проблеми. .