вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Биопроизводителите поставиха под въппрос светлото бъдеще на сектора

От бранша алармират, че им се налага абсурдно изискване, което е дискриминативно и неоснователно

Биопроизводители вече поставиха под въпрос светлото бъдеще на сектора, а с това и дадените от земеделското министерство обещания за промени. Причината – нов административен терор, свързан с отказа на МЗм да se съобрази с мнението на всички заинтересовани страни и да премахне изискването за представяне на оценки на трайните насаждения съгласно чл. 39, т. 1 д на наредбата по мярка 11. Въпросното изискване беше прието миналата година без широко обсъждане със заинтересованите страни и без оценка за въздействието – като финансова и административна тежест, припомнят в позиция от Асоциация „Биопродукти“.

Изискването затрудни стопаните, тъй като малко от оценителите изобщо се съгласяваха за направят оценки по морално остарялата Наредба за базисните цени на трайните насаждения от 1991г. „Възрастта на насажденията няма никаква връзка с изискванията на биологичното производство, а посочените максимален брой години на плододаване в за наредбата базисните цени на трайните насаждения от 1991г. са във връзка с изработването на амортизационни планове на някогашните кооперации и в много случаи нямат нищо общо с реалните години на плододаване на някои трайни насаждения“, така от биопроизводителите мотивират, защо са излишни подобни оценки, които само натоварват ДФЗ и тях самите като бенефициери.

„Това изискване е абсолютна дискриминация към биопроизводителите. Очакваме догодина да въведат изискване само към биопроизводителите да представят експертни оценки, че кравите дават мляко, а кокошките снасят яйца. Вече няколко години био животновъди не получават плащане, защото представят фактури за продадени био телета, а ДФЗ иска от тях фактури за био телешко месо.“, пишат още те и призовават агроведомството да се вслуша в мнението на заинтересованите страни.