вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Биопроизводителите: Потребителите у нас остават с най-труден достъп до чиста и здравословна храна

Намаляването ДДС на биопродуктите на 5% няма да има негативен ефект върху бюджета, тъй като секторът у нас е още в начален стадий на развитие

Докато в редица европейски страни отдавна вече се прилага диференцирани ставки на данък добавена стойност за традиционните храни, за плодовете и зеленчуците и а биохраните, то страната ни остава с най-труден достъп на потребителите до чиста и здравословна храна, пишат в свое становище от асоциация „Биопродукти“.

„Българска Асоциация Биопродукти следи с особен интерес развитието на въпроса и решението на народните представители, повечето от които са представители на партии и коалиции, включили Биологичното земеделие и Биопроизводството като приоритет в техните програми.“ Това се казва в още в становището на асоциацията изпратено до медиите по повод внесен законопроект в парламента за намаляване ДДС на биопродуктите от 20 на 5%. в него се припомнят взетите от Румъния мерки за борба със затлъстяването на населението в резултат на нездравословния начин на храненне, с намаляване на ставката на всички традиционни храни и биопродуктитте от 9 на 5% през 2018 одина. В него се припомня и за предприетите от Турция мерки по сваляне на ДДС на храните от 8 на 1%. Сред най-сериозните мотиви, които биопроизводителите посочват е, че свалянето на ДДС на биопродуктите ням да причини сериозен негативен ефект за бюджета поради слабото развитие на сектора на биопроизводството у нас, и страната ни е на дъното в ЕС по обем на биосертифицирани площи, а по-голяма част от биопродукцията се изнася в непреработен вид.

Подобна мярка според тях би насърчила от една страна преработвателите да преработват и предлагат на пазара биохрани и напитки, от друга – търговския оборот на тези продукти. Така ще се задържи добавената стойност от този сектор в страната и ще се подобри здравето на българския потребител.

Друг важен момент е фактът, че в сектора Биопроизводство целият процес се следи от много контролни органи и е практически невъзможно да се получат данъчни измами. Процесът по биосертифициране е регламентиран както от европейското, така и от българското законодателство. Следи се както от акредитирани сертифициращи организации, така и от специализирана дирекция в Министерство на земеделието и храните и от БАБХ.