събота, юни 3, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Бившият шеф на ОДБХ- Пловдив получи присъда за контрабанда на агнета

В скандала от 2012 г. бяха замесени и служители на Агенцията по храните в Пловдив

Бившият шеф на пловдивския клон на Агенцията по безопасност на храните Светозар Василев получи условна присъда за готвеният през 2012 г. експорт на 1200 румънски агнета за Турция като български. Делото се върти из съдебните зали от 9 години, съобщава Plovdiv-Press.BG.

С присъда на Апелативен съд – Пловдив, Василев е признат за виновен, че в периода от 3 май 2012 г. до 30 май 2012 г., като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – директор на Областната дирекция по безопасност на храните при условията на продължавано престъпление не е изпълнил и нарушил служебните си задължения, с цел да набави облаги за други лица, от което престъпление са настъпили значителни вредни последици – регистриран е животновъден обект – Събирателен център за дребни преживни животни, неотговарящ на ветеринарномедицинските изисквания за карантинни депа за износ на животни за Турция, и за хуманно отношение към животните, създадена е опасност за разпространение на заразни болести при хората, подменени са ушни марки на 1 200 агнета с произход Румъния, уронен е престижът на ОДБХ – Пловдив, и са създадени условия за смущения в нормалното функциониране на БАБХ. А в периода 28.05.2012 г. – 29.05.2012 г. е подготвил да се пренесат през границата – българо-турската, стоки, без знанието и разрешението на митниците – 1 200 агнета, родени в Румъния, на стойност 184 654,60 лв. с търговски цели, чрез използване на документи с невярно съдържание, подсигурил е средства за извършване на престъплението 1200 бр. ушни марки, като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

За тези две престъпления Светозар Василев е бил оправдан от Окръжен съд – Пловдив, но след протест на прокуратурата е осъден на 2 години условно с 4 години изпитателен срок от Апелативния. Василев е лишен от правото да заема длъжност в БАБХ за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

С присъди по същото дело са и авторът на схемата Петко Държиков, Йордан Йорданов, главен инспектор в отдел „Здравеопазване на животните“ при Областна дирекция по безопасност на храните , и Васил Деведжиев.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред ВКС.

Виктор Павлов