събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Благоприятни климатични условия за развитие на посевите в Европа според експертите

Липсата на влага затруднява развитието на посевите в Гърция и Кипър

рак

В редовния си доклад Европейската агенция по мониторинг на аграрните култури (MARS) отчита повсеместни благоприятни климатични условия за развитие на посевите в Европа. Времето е съчетано с високи температури и много добро набавяне на почвена влага, които са създали добри условия за сеитбата на пролетните и летни култури.

Изключително добрите условия на Иберийския полуостров според експертите могат да доведат и до по-високи добиви от житни култури на ниво ЕС, и особено за твърда пшеница, пролетен ечемик и тритикале. Прекалено влажните условия са довели до възпрепятстване на сеитбата особено в Северна Ирландия и Великобритания. Въпреки подобряването на условията в някои райони на Франция, Германия и Бенелюкс се отчита недостатъчно добро развитие на зимните култури, като полетата едва ли ще се възстановят от прекомерната влага натрупана през есента и зимата.

Отражение върху развитието на зимните култури в Гърция и Кипър оказва недостига на почвена влага. Към средата на април метеоролозите прогнозират установяване на по-студено време от обичайното за големи части на Европа. Дългосрочната прогноза за периода май-юли сочи запазване на по-топло време от обичайното с температури надвишаващи 24 годишната климатична медиана с между 1 и 2 градуса и валежи с до 50% под-нормата за сезона.