неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

.Близо 300 хил. декара от ДПЗ са свободни за отдаване под наем

Средна цена земеделска земя по региони за периода 2010 - 2014Средна цена земеделска земя по региони за периода 2010 - 2014

До 22 февруари областните земеделски служби ще са готови с информация за свободните площи от ДПЗ които да се отдадад под наем

 

Около 300 хил. декара от държавния поземлен фонд към момента са свободни като с писма е поискано от от областните дирекции по земеделие да изготвят списъци с поземлените имоти които да бъдат включени в тръжни процедури за отдаване под наем за зеленчукопроизводство и отглеждане на трайни насаждения. Това заяви по време на последния съвет по поземлените отношения зам. министър Георги Тошев.

Това нещо трябва да бъде съгласувано задължително с „Напоителни системи“, защото отглеждането на такива култури без напояване е немислимо. „До 22 февруари 2024 г. е срокът, в който ОДЗ в страната ще са готови със справките и ще видим колко от тези декари отговарят на тези условия“, каза още заместник-министър Тошев.

Той съобщи още, че намерението на Министерството е да се надградят стартиралите проекти по мярка 4.3 с новите средства, които ще бъдат в Стратегическия план в размер на 100 млн. евро, за да може да се осигури максимално възможността за довеждане на вода за поливане до потенциални желаещи.