понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Борсовите цени на пшеницата падат- на физическите пазари остават стабилни

Очакванията за добра реколта в Австралия и повишената конкурентноспособност на руската пшеница оказват влияние на пазарите

На фона на засилващата се конкуренция на руската пшеница, цените на международните борси продължават да падат, докато на физическите пазари остават стабилни, информира UkrAgroConsult. Друг фактор оказващ влияние върху пазарите са повишаващите се прогнози за австралийската реколта заради добрите климатични условия. Освен като количества австралийската пшеница се очаква и да е с добро качество.

Цената на австралийската пшеница остава висока- между 255 и 269 долар на FoB, но търговците очакват тя да падне след като се увеличи предлагането. Последният египетски търг потвърди, че най-евтина и конкурентноспособна на международните пазари остава руската пшеница. По време на него египетската държавна компания,отговаряща за продоволствието закупи 170 хил. тона пшеница със срок на доставка през януари и февруари на средна цена от 262,2 долара за тона на FoB. В това число влизат 60 хил. тона украинска пшеница и 110 хил. тона руска пшеница. На търга се е предлагала и румънска пшеница, докато заради високата си цена и такса за товар, френската пшеница въобще не е била включена на последната сесия.

На борсите в САЩ в края на миналата седмица е регистриран спад в цените на пшеницата заради спада в цените на царевицата и соята и под натиска на евентуално намаляване на търсенето. Заради укрепването на еврото спрямо долара в края на миналата седмица е регистриран спад и в цените на френската пшеница, което допълнително намалява нейната конкурентноспособност на външните пазари. Мартенските контракти на Парижката борса се сринаха до четириседмично дъно до 205,25 евро за тон (-1,75 евро).