понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Бозуков ще сезира прокуратурата за неправомерни заповеди в Агенцията по храните

Чрез финансово необезпечени договори, БАБХ е натрупала 18 млн. лева задължения към външни фирми

Земеделският министър Христо Бозуков заяви в интервю за БНР, че ще сезира прокуратурата за неправомерни заповеди на бившия шеф на Агенцията по храните. Според направения вътрешен одит на агенцията, tтя е работела в полза на конкретни големи фирми. Вносът на пилешко месо е бил ограничаван под претекст, че има салмонела.

„В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той обърна внимание и върху „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, допълни Бозуков.

Що се отнася до темата с виртуалните животни, министър Бозуков посочи, че продължават да излизат нови и нови случаи, които ще бъдат предоставени на Агенцията по храните и ДФЗ. Очаква с те да се отразят на изплащането на субсидии. За сега е констатирано, че близо 30% от заявените животни са виртуални.