понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Бозуков: Субсидиите трябва да са за малките и средните производители за да осигуряват стабилност и конкурентност

Погрешно е да се възлагат прекомерни очаквания на плана за възстановяване и устойчивост , смята земеделският министър

Знам че има съпротива към мен и не ме гледат с добро око, но съм категоричен, че субсидиите трябва да са за малките и за средните за да осигуряват стабилност и конкурентноспособност.“, каза пред представители на медиите в Любляна служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков, като подчерта че се надява с промените в ОСП и дефиниране на понятията като „активен фермер“ и „млад фермер“ да се подобри положението на младите фермери у нас. За разлика от малките фермери по думите му, големите са вече стабилни и конкурентноспособни. Имат и бази и машини и тези субсидии вече не са от подобно значение за тях.

Относно плана за възстановяване и устойчивост проф. Бозуков каза, че на него се възлагат огромни очаквания, че може да подобри ситуацията в родното земеделие, но подобно схващане показва неразбиране на неговата същина, която е да се помогне на аграрния сектор да достигне онази устойчивост и стабилност от времената преди пандемията, когато обаче съвсем не е процъфтявал.

По отношение апела на някои индустриални производители на месо към министъра на икономиката Кирил Петков за държвнаподкрепа заради високи цени на фуражите, министър Бозуков изрази надежда за стабилизиране на пазарите след навлизането на царевицата и слънчогледовия шрот през следващия месец. След допитване до Държавния резерв е било отказано отпускане на зърно с мотива за сложна процедура и лоша практика от миналото. Относно друго искане на индустриалните производители за налагане на забрана за износ на зърно за трети страни миниатърът каза,че това е много деликатна тема, тъй като износът ни на нископротеинова пшеница е насочен основно към арабския свят, и подобна мярка не би била добре приета.

По време на неформалната среща на министрите на земеделието, организирана между 5 и 7 септември в Любляна от Словенското председателство на Съвета на ЕС, министрите посетиха компанията „Евросад“, която е един от най-големите производители и преработватели на плодове не само в Словения.