неделя, юни 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Бранш и министерство се разбраха за изплащане на украинската помощ до края на месеца

 

 

Очаква се системата за електронни услуги на фонд „Земеделие“ да заработи до седмица

 

Остатъкът от украинската помощ да бъде изплатен до 24 май са се разбрали по време на среща със земеделския министър Георги Тахов представители на Българска агрохранителна камара (БАК), съобщиха от камарата. По отношение на втория транш по украинската помощ, от БАК са заявили, че ще настояват след юни месец да започнат разговорите и работните срещи за актуализация на държавния бюджет, така че средствата да бъдат осигурени и изплатени до 30 септември 2024 г.

– От организацията са поставили различни текущи теми и въпроси пред ръковоството на министерството, по които от ведомството са поели следните ангажименти:

 

– Заповедта на министъра на земеделието и храните за промените на стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) ще бъде публикувана на сайта на МЗХ веднага след като бъдат публикувани измененията в Регламента за Стратегическите планове в официалния вестник на ЕС, които са резултат на приетия от ЕС пакет за опростяване на ОСП;

 

– Наредбите по прилагане на директните плащания – Наредба № 3 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план, за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции и Наредба № 4 за условията и реда за подаване на заявленията за подпомагане по интервенции за подпомагане на площ и за животни ще бъдат обнародвани до края на месец май;

– Наръчникът по директните плащания за кампания 2024 ще бъде публикуван на страницата на МЗХ веднага след като бъдат обнародвани промените в законодателството, т.е. началото на юни;
– Системата за електронни услуги на ДФЗ (СЕУ) ще заработи до седмица;
– ПДУ ще бъде изплатено до 24 май;

– Остатъкът за плащане от първия транш по украинската помощ ще бъде изплатен до 24 май;

 

– Обвързаното подпомагане за плодове и зеленчуци ще бъде изплатено според графика до 31 май;

 

– Ще се състои спешна работна среща по нерешени казуси с намалени и отказани плащания по обвързаната подкрепа 2023 при ДПЖ.

По настояване на БАК по отношение на помощта де минимис, заложен в държавния бюджет за 2024 г., г-н Тахов пое ангажимент да бъде проведена нарочна среща, на която да бъде обсъдено разпределението на бюджета за помощта де минимис за 2024 по сектори.

Министър Тахов потвърди своята ангажираност да продължи работата по законопроектите относно аграрната камара и представителността на браншовите организации в земеделието, поливното земеделие и хидромелиорациите, веригата на доставки на земеделски продукти, кооперативите в земеделието, облекченията в данъчното облагане на земеделските производители, виното и спиртните напитки и пчеларството, така че веднага при сформиране на Народното събрание да има готовност да бъдат разгледани и приемани от Парламента.

По отношение промените в Правилника за прилагане на ЗСПЗЗ във връзка последните промени по ЗСПЗЗ за отдаване на ДПФ под наем и аренда, г-н Капитанов се ангажира в края на предстоящата седмица промените да бъдат представени за обсъждане.