вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Браншът: Не искаме приоритетни сектори в земеделието и схеми на парче със съмнителен икономически ефект

Над 20 организации могат да се обединят в протест срещу политиката в земеделието

Във връзка с подготвяния в началото на следващата седмица протест на различни организации на плодове и зеленчуци както и на биопроизводителите над 10 организации се обединиха в исканията си за промени, които да възродят производството на български плодове и зеленчуци, като призоваха да не се политизира протестът им.  Те обявиха на пресконференция днес  че до понеделник, за когато е планиран протестът броят на организациите , които ще се включат в него може да надмине 20.

„Поставени сме на колене от едно министерство, което в годините показа своето нежелание да работи със сектора, и затова сме се обединили с производителите на плодове и зеленчуци, и няма да спрем докато не постигнем исканията си”, каза Благовеста Василева от Българска асоциация „Биопродукти”. „Това че успяхме да се съберем, означава, че имаме проблеми и сме тръгнали в една посока”, добави и Милен Стоянов.

Силно родно производство и присъствие на българска продукция на пазара

„ До 5 години българските плодове и зеленчуци ще влязат в Червената книга. Искаме да имаме родно производство на плодове и зеленчуци, а веригите както е в Европа да продават до 70% българска продукция, защото това е свързано с националния суверенитет ”, каза Чавдар Маринов, изпълнителен директор  на  асоциацията на организациите на производителите на плодове и зеленчуци. Той  поиска администрацията да спре да ги третира като престъпници. Освен това според него чрез лимитирането до един проект на организация на производители на плодове и зеленчуци  по дадена мярка от ПРСР се убива производството. Ето защо той поиска всеки член на подобна организация самостоятелно да има правото да подава проекти и да кандидатства по различните мерки.

Според Маринов това, че заради промените в Наредба 11 производството на семена е било извадено от допустимите разходи,, са загубени близо 5 000 декара с трайни насаждения.

„Не искаме приоритетни сектори в земеделието”

„Смяната на министъра не е работещата стратегия за сектора, защото министъра не определя а следва политиката. От 2007 до 2019 година чакаме чудеса, но получаваме голи обещания.  Ние не искаме приоритетни сектори в земеделието включително и между нас както и схеми на парче със съмнителен икономически ефект”, каза председателят на асоциацията на картофопроизводителите Тодор Джиков. Те са представили в аграрното министерство списък с ясни цели, по чието изпълнение трябва да се започне незабавна работа,така че да се възстанови производството на плодове и зеленчуци и 50% от площите с плодове и зеленчуци спрямо нивото им през 2000 година. Джиков  обърна внимание на стопанствата в планинските и полупланински райони, които вече разчитат нанеобразовани кадри. Освен това браншът иска субсидиране на картофопроизводството в планинските и полупланински райони като начин за спиране на тяхното обезлюдяване, както и възстановяване  на преработвателните предприятия. Производителите на плодове и зеленчуци както и биопроизводителите според Слави Трифонов търпят негативите и на двата бранша, като след 2015 година масово се прекратяват биологични ангажименти на биопроизводители с незначителни причини, с което се спира плащането и се тушира бюджетния дефицит в компенсаторните мерки.  Причината за липсата на български плодове и зеленчуци на пазара според Милена Милтенова е политиката към сектора в последните 20 и повече години, в резултат на което се намали производството с между 2 и 3 пъти, което доведе до масирано увеличение на вноса.

„От 17 хил. човека работещи в министерството на земеделието, не се намери нито един агроном, който да защити интересите ни”, с това Георги Василев от асоциацията на производителите  на пипер мотивира искането за оставка както на министър Порожанов, така и на ръководството на дирекция „Растениевъдство”.

Протестът на организациите на плодове и зеленчуци и на биопроизводителите ще се състои в понеделник в 13:30 часа пред сградата на аграрното ведомство.