вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Браншови организации на винопроизводители и биопроизводители обсъдиха задълбочаващата се криза в лозаро-винарски сектор със служебни министри

Те поискаха ясни компенсаторни механизми за сектора

От утреОт утре

Българска Асоциация Биопродукти /БАБ/ и Национално Сдружение на Българските Лозари /НСБЛ/ вчера се срещнаха със служебните министри на финансите Валери Белчев и на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.

Повод за срещата бе задълбочаващата се криза в лозаро-винарския сектор в България. Българските лозари алармираха, че изкупната цена на гроздето намалява, а производствените разходи се увеличават, което обрича този стратегически сектор на икономиката на дълбока криза, водеща до съкращаване на персонал и закриване на фирми.

В срещата с двамата министри БАБ и НСБЛ настояваха за компенсаторни механизми за сектор Лозарство и ясни и конкретни ангажименти от страна на държавните институции, които биха върнали сектора на мястото му като стратегически поминък, създаващ добавена стойност и много работни места. Над 200 000 души зависят от сектор Лозарство, а 25 000 са пряко заетите.

Земеделският министър Христо Бозуков и зам-министър Явор Гечев запознаха двете асоциации със стратегически план за развитие на лозарството в България, както и че по Ковид мярката лозарите ще получат по 17 лв/декар за 2021 г. Представителите на двете асоциации пък настояха и за промяна в закона за виното. Финансовият министър Валери Белчев от своя страна изрази съпричастност към проблемите на българските лозари, но сподели, че не е оптимист относно възможността за компенсиране загубите на лозарите за тази година.