понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Браншовите организации не се отзоваха на поканата на земеделския министър

Министерството на земеделието и храните не е отказвало диалог на браншовите организации от сектор „Земеделие“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев след среща с асоциации, на която дойдоха само представители на пчеларския сектор. На пресконференция министър Вътев информира, че МЗХ е поканило на среща всички организации, които декларират стачни намерения в социалните мрежи. Той подчерта, че твърденията за липса на диалог не са основателни.

„Абсолютно всички, които са заявили претенции, че няма комуникация, са взели участия в консултативните съвети по мляко, месо, плодове и зеленчуци, поземлени отношения, и никой не е пренебрегнат“, подчерта той.

Министър Вътев съобщи, че процедурата за подпомагането на земеделските стопани заради войната в Украйна се придвижва своевременно.

Относно исканията за незабавно изплащане на средства, той информира, че 150 млн. лв. от втория транш от кризисната помощ са разписани от Министерството на финансите, има постановление на МС и са изпратени за нотификация на Европейската комисия, което отнема технологично време около две седмици. Останалите 63 млн. по тази помощ ще се придвижат по същата процедура.

„Тези процеси се движат по времеви процедури, не можем да ги ускорим или забавим“, коментира министърът.

Той увери, че МЗХ придвижва своевременно и останалите процедури в помощ на земеделските производители, включително държавната помощ за пропаднали площи.

„Изслушваме всеки, очакваме да се формулира проблем, да се предложи решение и успешен модел, който функционира някъде – у нас или някъде по света“, заяви министърът на земеделието и храните.

Виктор Павлов