неделя, януари 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брекзит без сделка може да свие приходите на британските фермери с до 1/5

Ако се стигне до Брекзит без сделка, фермерите могат да загубят до 850 млн паунда

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка
818Четения

В случай на Брекзит без сделка, доходите на фермерите може да се свият с до 1/5 и те да загубят 850 млн. паунда, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com базирайки се на данни на британската агенция Andersons Farm Business Consultants.  В специално изследване бизнес анализаторите твърдят, че при излизане на Великобритания от ЕС без сделка, местните фермери ще загубят до 18% от приходите си, като особено засегнати ще са овцевъдите и говедовъдите  от някои региони на страната. Те отчитат, че „жизнеспособността на голяма част от стопанствата ще бъде поставена под въпрос, ако не се осигури чувствителна държавна подкрепа”. Според авторите на изследването сценарии за Брекзит без сделка ще постави пред още по-големи предизвикателства, фермерите отглеждащи говеда за производството на месо, като единственият начин за преодоляването им ще е осигуряването на директна държавна подкрепа.

Експертите изследват какви ще са ефектите за британските  фермери за срок до 12 месеца от излизането на страната от ЕС при условие на наличие на сделка, и без сделка. При първия сценарии, фермерите ще претърпят едва 3% загуби от своите доходи. По отношение на производството, най-голям срив от 31% се очаква за британското овцевъдство. В сравнение с това се прогнозират печалби за сектори като свиневъдството,птицевъдството и градинарството.

Брекзит без сделка ще доведе до повишаване на експортните цени на млякото, заради очакваните по-високи мита и съпътстващите ги трудности, което може да доведе до свръхпредлагане на мляко във Великобритания и спад в цените на вътрешния пазар. В същото  време вносните мита за стоки от ЕС могат да паднат което да доведе до вноса на по-евтини млечни продукти като масло и сирене, които да конкурират британското производство. Експертите използват в изследването си данни за периода 2016-2018 година, като са взети в предвид климатичните изменения и промените във валутните курсове.

Анализаторите предупреждават за още по-драматични последици за британското земеделие, в случай че държавната помощ не допринесе за запазване на положението на фермерите на сегашното ниво. Припомня се, че се га в рамките на ЕС по ОСП те получават годишно по 3,5 млрд. паунда. Според авторите на изследването редица стопанства от повечето сектори на британското земеделие изпитват големи затруднения да излязат на печалба. Според изчисленията на Anderson, печалбата на една нормална млечна ферма в Англия в случай на излизане без сделка ще падне от 3,4 на 0,9 пенса за литър мляко. Нлечните ферми в Шотландия ще са изправени пред трудности да излязат на печалба, а за тези в Северна Ирландия може да се очакват загуби.