неделя, март 29, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брекзит може да има много по-лоши последици за фермерите от руското ембарго

Колкото по-твърдо е излизането на Великобритания от ЕС, толкова повече турбуленции може да има за аграрния сектор

Три сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след BrexitТри сценария за икономическите отношения между Великобритания и ЕС след Brexit
Гардоприм Плюс Голд

Излизането на Великобритания от ЕС без значение от предпочетения сценарий, може да има много по-тежки последици за земеделските производители в Европа от продължаващото руско ембарго, твърди в анализ специализираният портал agrarheute..com. В Германия очакват излизането на Острова с огромни притеснения за аграрния сектор, а още в началото на годината президентът на браншовата организация на земеделските производители Йоаким Рюквид алармира, за очакваните драматични последици  за сектора при Брекзит без сделка. За възможен спад в германския експорт към четвъртия по значимост пазар-британският, алармира и търговският директор На „Райфайзенбанк” Хеминг Елерс. Като последица от това според него може да се стигне до силен натиск върху цените на вътрешния пазар.

Турболенциите за земеделските производители ще зависят от степента на твърдост на Брекзит. Още през 2018 година експертите от Thünen-Institut публикуваха изследване, в което се разглеждат два сценария за последиците за фермерите в зависимост от това, дали Брекзит е мек или твърд. Според Флориан Фройнд понятията „мек” и „твърд” обозначават  това, как ще се урегулират политическите и икономически отношения между Великобритания и ЕС след раздялата по между им. Шефът на земеделската камара в Хановер Алберт Шолтен също е обезпокоен от излизането на Великобритания, и не изключи ръст на безработицата в селското стопанство и затваряне на стопанства при твърд изход.

Дори и при мек Брекзит обаче, може да се очаква  въвеждане на допълнителни административни разходи за земеделските производители, които да увеличат като цяло разходите им за търговия с произведената продукция. За разлика от митническите такси обаче, те не биха могли да бъдат измерени с точност. „Колкото по-твърд е Брекзит, толкова по-силни биха били промените, към които отделните актьори ще трябва да се нагодят”, казва Фройнд.

Според експертите от Thünen Institut дори при евентуално сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Великобритания 10% от всички търгувани по между им стоки ще се извършват без  договорени тарифи,  и причина за това ще са очакваните разлики  между регулаторните режими и продуктовите стандарти. Би било възможно преди товада  отпаднат съответните насрещни стандарти, което би довело до още разходи в двустранната търговия. При един твърд Брекзит ще се стигне до нетарифни разходи за търговия, което ще доведе до повишаване а митата и причинната за това, е че търговията между двете страни ще се извършва според по-строгите правила на Световната търговска организация  (СТО).

 

NivaBG.com