петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Британският парламент повторно отхвърли сделката за Brexit

Мей пита депутатите дали искат отлагане на изхода от ЕС, ако не се приеме излизане без сделка

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка

Предложената от британския премиер Тереза Мей сделка за излизане на Великобритания от ЕС отново претърпя поражение в Камарата на общините, съобщава БНР. Против новия и вариант  гласуваха 391 депутати, а 242 я подкрепиха. Днес парламентаристите ще гласуват дали Обединеното кралство да напусне ЕС без сделка на 29 март. В случай на отхвърляне на Brexit без сделка днес, в четвъртък британският премиер ще поиска от депутатите да се произнесат дали са съгласни за отлагане на Brexit.

Макар и поражението на Тереза Мей да не е така съкрушително както при първия вот с разлика от 230 гласа, то е достатъчно показателно, че стратегията на премиера за Брекзит се провали. 75 депутати от Консервативната партия на Мей гласуваха против сделката.

Тереза Мей заяви след вота, че приема резултата, макар и да е убедена, че нейната сделка е най.доброто, което може да бъде постигнато.

Лидерът на опозицията Джеръми Корбин заяви, че след този резултат може би е време да бъдат проведени извънредни общи избори. Главният европейски преговарящ Мишел Барние коментира по Туитър, че ЕС е направил всичко възможно за одобряване на сделката по развода.

Той написа в  „Туитър“, че подготовката за напускане на Лондон  без сделка сега става по-важна от когато и да било. „Тази задънена улица може да намери решението си само в Обединеното кралство“, пише Барние.