събота, юли 24, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Британските депутати отхвърлиха сделката за Брекзит за трети път

На 12 април Великобритания ще излезе най-вероятно без сделка от ЕС

Освен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръкаОсвен от европейски субсидии те ще се лишат и от евтина работна ръка

Депутатите от Камарата на представителите отхвърлиха за трети път сделката на премиера Тереза Мей за Брекзит, съобщиха световните медии. Въпреки подкрепата на някои депутати, над 50 гласа не стигнаха на Мей да прокара сделката, пише „Дневник”. За споразумението гласуваха 284, а против – 344 души, което е разлика от 58 гласа. По време на дебатите Тереза Мей предупреди депутатите, че това най-вероятно ще е последният път  да се избегне Брекзит без сделка. „Последиците от вашия вот са много тежки, добави Мей. Така Великобритания най-вероятно ще напусне Общността на 12 април без сделка. Остава възможността да се поиска удължаване на преговорите, но цената за това ще е равна на участие в изборите за Европейски парламент.

Голяма  част от  лейбъристите настояват за оставката на Мей и за предсрочни избори , нещо, което тя бе принудена да обещае в случай че мине сделката.  Шотландските националисти призоваха Мей да оттегли искането за напускане на ЕС. Зелени и независими настояват за “народен вот” или референдум.

Основният преговарящ от ЕС по Брекзит Мишел Барние потвърди, че раздялата с Лондон ще е на 12 април, ако депутатите не одобрят  сделката. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск веднага след вота в Лондон обяви, че свиква извънредна среща на лидерите на страните членки за 10 април.

“12 април е новият 29 март”, написа в “Туитър” генералният секретар на еврокомисията Мартин Зелмайер, една от най-влиятелните задкулисни фигури в Брюксел. Отрицателният вот доведе до поевтиняване на британската лира, а анализатор коментира ситуацията, оприличавайки управлението в Лондон като „безпомощен кораб който непрекъснато е насочван от екипажа си да се блъска в скалите.”