събота, март 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брюксел дава още над 100 млн. евро за насърчаване на неутрална за климата Европа

С финансиране ще се подкрепят мащабни проекти в областта на околната среда и климата

Гардоприм Плюс Голд

ЕС ще отпусне още над 100 млн. евро за климатично неутрална и зелена европейска икономика, съобщава AG-Pres.eu. Средствата са предвидени за проекти по програма LIFE за действия в областта на околната среда и климата. Финансирането ще подкрепи 10 мащабни проекта за опазване на околната среда и климата в девет държави-членки, подпомагайки прехода на Европа към устойчива икономика и климатична неутралност. Тези проекти са разположени в Кипър, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Латвия, Словакия, Чехия и Испания.

Европейската зелена сделка е за подобряване на благосъстоянието и просперитета на нашите граждани, като същевременно защитава природата и климата. Проектите на LIFE играят важна роля в продължение на много години и оказват голямо влияние на земята. С днешната инвестиция от 100 милиона евро ще помогнем за опазването на ценните природни местообитания, за поддържането на чистия въздух и за намаляване на замърсяването в много езера и реки в Европа, каза заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Интегрираните проекти на LIFE дават възможност на органите на държавите-членки да направят реална промяна в околната среда и живота на хората. Проектите ще помогнат на държавите-членки да опазят природата, да подобрят качеството на въздуха и водата и да направят икономиката по-екологична. Това ще подобри устойчивостта ни към променящия се климат“, допълни и комисарят по околната среда Вирджиниус Синкевичус.

NivaBG.com