понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брюксел готви нов проект на бюджет за следващия седемгодишен период

Целта е да се посрещнат икономическите последици от пандемията

Новите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишноНовите предизвикателства пред ЕС могат да гълтат по 15 млрд. евро годишно

Брюксел подготвя нов многогодишен бюджет, който да посрещне последиците от пандемията от коронавируса. Това информира „Дневник“, позовавайки се на изявление на Урсула фон дер Лаен, цитирано от „Франс прес“. В информацията се припомня, че в края на февруари лидерите на страните членки не успяха да постигнат общо съгласие по предложените в момента параметри, като разногласия предизвика както цялата сума, така и нейното разпределение от селското стопанство до дигитализацията и от отбраната до миграцията. Избухналата на Стария континент пандемия от covid 19 обаче промени ситуацията.

“За да се осигури икономическото възстановяване, ЕК ще предложи промени в многогодишния си проектобюджет, за да посрещне последиците от кризата, причинена от коронавируса”, се казва в изявление на германката Фон дер Лайен.

Европейските лидери не успяха де се разберат по време на последния конферентен разговор за икономическата реакция на здравната криза, която се очаква да потопи Европа в дълбока рецесия. Държавите от южната част на ЕС като Италия, Испания и Франция искат повече финансова солидарност от своите северни съседи като Германия и Нидерландия. Но последните не са за момента готови да помагат безусловно на съседите си, които често упрекваха в миналото в липса на фискална дисциплина.