сряда, октомври 21, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
БЕЗПЛАТНО ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ ЗА ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ
НОВИНИ

Брюксел одобри национална помощ за италианските винопроизводители

БЕЗПЛАТНО ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ ЗА ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ

От нея ще се възползват само производители на вина със защитено географско указание или наименование за произход

66Четения

Брюксел одобри антикризисна мярка за италианските винопроизводители в област Пиамонт, съобщава AgPress.eu. Средствата ще се предоставят за кризисна дестилация на винопроизводители, които произвеждат вина със защитени географски указания или наимеования за произход. Тази мярка има за цел да намали запасите от вино, да освободи капацитета за съхранение и да възстанови баланса между търсенето и предлагането на италианския пазар на вино, засегнат от коронавирусната криза

Италия вече е въвела дестилация на вино в случай на криза в националната си програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за 2020 г. Но досега тази мярка би могла да бъде от полза или само много малко в Пиемонт, един от италианските региони, най-засегнати от последиците от пандемията, тъй като тя не е приложима за вина със защитени географски указания или наименование за произход. Всъщност 94% от пиемонтските вина имат такава защита.

Доставката на вино до дестилериите ще бъде доброволна. Виното ще се дестилира в алкохол, използван за промишлени цели, включително дезинфекция, или за фармацевтични или енергийни цели.

Националният бюджет, отпуснат за тази мярка, възлиза на 4 милиона евро, с подкрепа между 6,5 и 12,5 евро на хектолитър вино, предназначено за дестилация. Като цяло се очаква, че 84 000 хектолитра вино ще бъдат дестилирани.