понеделник, октомври 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брюксел се готви да поднови разрешителното за пестицид, опасен за пчелите

Еколози препоръчат използване на нехимични средства за растителна защита

Европейската комисия има намерение да поднови разрешителното за използване на инсектицида  „Тиахлоприд”, който изтича на 1 април 2020 година, съобщава euractivde, позовавайки се на TAZ (tageszeitung.de). Според властите пестицидът е опасен за плода в утробата на майката както и за пчелите. Авторите на информацията се позовават  на непубликуван списък с предстоящи разпоредби. Говорител на Европейската комисия опроверга информацията, като разясни. „Все още е рано да се каже, дали и кога ще се гласува за това”.

„Тиахлоприд” беше разрешен от ЕК през 2005 година, но впоследствие пестицидът беше  определен като препарат с вероятно токсично въздействие върху репродуктивните възможности , тъй като според нови изследвания, инсектицидът нарушава размножаването при някои видове животни, а оттам и при човека. Подобни препарати съгласно регламента за препаратите за растителна защита от 2009 година, не би трябвало да бъдат разрешавани за използване като средства за растителна защита. От компанията производител са се възползвали от изключението, че при използване препаратът не влиза в контакт с хората, и освен това е важен за земеделието.

„Ако ЕК мисли сериозно за опазването от вредните пестициди, би трябвало да забрани употребата на „Тиахлоприд”, заяви експертката по храните Франциска Ахтерберг от Greenpeace пред taz. Според нея биоземеделците са доказали, че могат да се произвеждат храни и без използването на отрови. Фермерите трябва да използват по-устойчиви на вредителите сортове,да сменят непрекъснато отглежданите култури и да използват нехимични методи за борба с вредителите. В изследване на Европейската агенция по безопасност на храните се казва, че един от всеки три работници в предприятия са приемали стойности от пестицида над разрешените. Те са търсили доказателства за това , че „Тиахлоприд” влиза в контакт с хората в предприятия за производство на семена.