неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Брюксел търси възможности за износ на украинско зърно по суша

ЕС е в търсене на възможности за износ на зърно от Украйна по суша чрез железопътен и автомобилен транспорт информира БТА позовавайки се на „Ройтеррс. „ Блокирането на украинско зърно по море означава, че стотици хиляди хора по света ще бъдат обречени на глад“, заяви пред журналисти върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.Борел направи това изявление в кулоарите на срещата на върха в Брюксел на страните от Евросъюза и от Общността на латиноамериканските и карибските държави.

Междувременно застрахователният брокер „Марш“ (Marsh) обяви, че е преустановено застраховането на товарите с украинско зърно, транспортирани през Черноморския коридор. Това става, след като Русия вече не гарантира безопасността на търговските кораби, които се движат по този маршрут, отбелязват анализатори.

В рамките на този механизъм се осигуряваше застрахователно покритие в размер на до 50 милиона долара на карго с украинско зърно. То се осъществяваше от група застрахователи, начело с „Аскот“ (Ascot), фирма към международния застрахователен пазар „Лойдс“ (Lloyd’s), базиран в Лондон.