вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защитаЛозарствоОвощарствоРастителна защита

Бюлетин за растителна защита 1 / 2014 февруари овощни култури и лоза

Начини и средства за борба с вредителите при овощните култури и лозата.

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Начини и средства за борба с вредителите при овощните култури и лозата.

Зимно пръскане – Така е възприето да се  нарича пръскането през невегетационния  период. Най-добър ефект ще се получи ако пръскането се извърши непосредствено преди набъбване на пъпките. Но преди това не бива да се забравя резитбата на дърветата и изкореняването на изсъхналите дървета, които са източник на зараза.

ОВОЩНИ КУЛТУРИ

Непосредствено след резитбите е желателно входните рани да се замазват блажна боя, към която се добавя фунгициден р-р от  Шампион ВП – 1% или с овощарска замазка.

Защо трябва да се пръска преди набъбване на пъпките? Тогава започва развитието на презимуващите стадии на насекомите и акарите.  Яйчният стадий е в напреднало развитие, а зимуващите гъсеници и възрастните насекоми напускат местата на зимуване и се придвижват по клоните на дърветата. Третирането е ефикасно срещу зимни яйца на червен овощен акар, листни въшки, листозавивачки, педомерки, бълхи,  ларви на калифорнийска щитоносна въшка и други щитоносни въшки. Използвайте ПАРА ЗОМЕР – 3%.Задължително е,  да се работи с висока разходна норма на работен разтвор (120-150л/дка), както и опръскване на едри капки, за да се постигне ефекта на доброто обливане.

Необходимо е,  да се работи при температура на въздуха над 5°С, при тихо време и скорост на вятъра до 2-3 метра в секунда. Третирайте с 1% Бордолезов разтвор срещу някои икономически важни  болести при костилковите овощни видове- къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, сачмянка (гъбна и бактериална),ръжда, бактериален пригор, мехурки и червени листни петна по сливата. Срещу къдравост по прасковата са регистрирани и следните ПРЗ:Скор 250 ЕК0,02%; Дитан  М-45 – 0,3%; Санкоцеб 80 ВП-0,3%; Тирам 80 ВГ-0,3%; Фунгуран ОН 50 ВП-0,15%; Шампион ВП-0,3%.

 

Необходимо е, да се извърши двукратно пръскане през 10 дни в посочената фенофаза.

За борба с огнения пригор по семковите овощни видове  пръскайте  с 2% Бордолезов р-р или други медсъдържащи фунгициди /Шампион, Фунгуран, Косайд и др./, но преди разпукване на пъпките.

 

Крушова листна бълха

Високите температури през месец февруари провокираха поява и яйцеснасяне на презимувалите възрастни индивиди на бълхата в южните райони на страната в периода 08-13.02.2014 година.  За да установите това във вашата овощна градина е необходимо да извършите обследване и при констатирана поява  да  третирате срещу възрастните, преди яйцеснасяне.  Появата на неприятеля се установява върху 10-20 контролни дървета, които се обследват чрез стръскване 2-3 пъти седмично.

 

 

След като се установи наличието на възрастни индивиди и температурата се задържи за три и повече последователни дни над 8ОС, започват наблюденията за установяване на плътността. Те се провеждат през ден, върху клоните на контролните дървета, като особено внимание през този период  се обръща на торбестите клончета.  Третиране да се провежда при констатиране на плътност над регистрираните ПИВ (1 възрастно и 8-10  броя яйца на 8-10 торбести клонки).  Използвайте:Вазтак нов 100 ЕК-0,02%; Децис 2,5 ЕК-0,03%; Суми алфа 5 ЕК-0,03%; Суперсект 10 ЕК-0,015%. Желателно е дърветата да се обливат с работния разтвор.

 

 

ЛОЗЯ

Пролетните резитби са основно средство за намаляване плътността на икономически важните вредители  по лозата – бактериален рак, мана, оидиум, екскориоза, еска, лозова щитовка и др.

 

Еска

 Водеща роля в борбата имат профилактичните

и санитарно – хигиенните мерки, основните от които са: – да се предотвратят   инфекциите в разсадната фаза,  като се използват здрави изходни лози за калеми и подложки;

Зимните резитби да се извършват в сухо време  и да се изгарят изрязаните части от главината;

При нанасяне на големи рани при резитбата да се  покриват със замазка,която съдържа широко-спектърен фунгицид; отглеждане на здрави издънки и навременно отстраняване на болните стъбла; изкореняване и изгаряне на силно нападнатите лози; дезинфекция на режещите инструменти след всяка манипулация.

 

Бактериален рак

В плододаващи лозя, където е установено заболяването, резитбата трябва да се извърши преди започване на сокодвижението, като първо се режат здравите лози, а след това болните. При установяване на нападнати растения, през първите 3 години след засаждане на насаждението, те трябва да бъдат изкоренявани и унищожавани. Директна борба по химичен път не е възможна.

 

Екскориоза

Кората  на инфектираните леторасти побелява, напуква се и започва да се лющи. Върху всички нападнати тъкани се образуват и се виждат плодните тела на гъбата под формата на черни телца. Всички заразени вдървесинени части са източник на инфекция и трябва да се отстраняват при резитбата, като растителните остатъци се унищожават.

 

Лозова щитовка

Лозовата щитовка развива едно поколение годишно. Зимува като ларва от втора възраст под старата кора на стъблото и по едногодишните пръчки. Зимуващите ларви на неприятеля са разположени предимно по плодните пръчки и добре се виждат без увеличение. Това дава възможност чрез резитби в нападнати лозя да се намали популационната плътност на неприятеля.

През втората половина на март запачват  наблюденията  за установяване плътността на лозовата щитовка.

При плътност 1 ларва / 1 линеен метър плодна пръчка се препоръчва третиране с 3 % ПАРА ЗОМЕР, до началото на набъбване на пъпките.

Вашият коментар