събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защитаРастителна защитаТорове и препарати

Бюлетин за растителна защита 14 / 2014 юни – борба с болестите и вредителите по зеленчуците

Очаквани болестии и вредители по зеленчуците за периода са: Картофена мана и алтернария по домати

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Бюлетин за растителна защита 14 / 2014 юни – борба с болестите и вредителите по зеленчуците

Очаквани болестии и вредители по зеленчуците за периода са: Картофена мана и алтернария  по домати, мана по лук, мана по зеле, столбур, бактериози по домати, пипер и зелен фасул, памукова нощенка, зелева нощенка, оранжерийна белокрилка, доматен молец,листин въшки, трипси

Картофена мана по домати

След падналите локални валежи, през периода   наблюдаваме поява и разпространение на картофена мана по домати полско производство в периода   21-30.05.2014 година в област Пазарджик, Пловдив, Благоевград, както и в други области на страната. Болестта е силно вреденосна и при благоприятни условия се развива интензивно.  За кратко време е в състояние да обхване и листата от връхните етажи на растението. Това налага в схемата за борба да се включат системни и системно-контактни фунгициди.

 Регистрирани ПРЗ са:

ПРЗ

ДОЗА

а.в.-алуминиев фозетил+фенамидон

Верита ВГ

0,15%

а.в.-азоксистробин

Амистар 25 СК*/

Куадрис 25СК

75мл/дка

а.в.-манкоцеб + металаксил-М

Ридомил голдМЦ68ВГ

0,25%

а.в.-мандипропамид

Ревус 250ЕК

0,05%

(50мл/дка)

а.в.-симоксанил+фамоксадон

Икуейшън про

0,04%

(40 г/дка)

а.в.-диметоморф+манкоцеб

Акробат МЦ

Акробат плюс ВГ*

0,2%

200 г/дка

а.в.-диметоморф+--меден оксихлорид

Акробат Р

0,25%

(250 г/дка)

а.в.-диметоморф+фолпет

Виностар /

Свинкс екстра

180 г/дка

180г/дка

а.в– диметоморф +аметоктрадин

Орвего

70мл/дка

а.в а.в.-бентиаааваликарб+фолпет

Винкер ВГ

200г/дка

а.в-симоксанил+манкоцеб

Корсейт М 44 ВГ

0,25%

а.в-мандипропамид+ фолпет

Пергадо мед 27 ВГ

 

500 г/дка

 

и други регистрирани ПРЗ

*- ПРЗ с едновременна регистрация за алтернария по домати

Маната се развива силно, когато имаме хладни нощи с роси, последвани от умерено топъл облачен ден.

При температури над 26ОС и засушаване развитието на маната се преустановява.

 

Бактериози по домати

Констатираме прояви на бактерийно изсъхване и бактерийно струпясване при домати оранжерийно и полско производство. Условията са благоприятни за развитие  и разпространение на бактериози по доматите. За тяхното ограничаване извършете третиране с медсъдържащи фунгициди: Фунгуран ОН 50 ВП-0,3%; Купроксат ФЛ 0,3% и др. регистрирани ПРЗ.

 

 

Мана по лук

 

Наблюдаваме поява и разпространение на мана по лука в периода от предходния бюлетин. Първо се проявява по листата и цветоносите на лука. Благоприятни за заразяване условия се създават при температури 3-25ОС и задържане на капка вода върху листата до 7-8часа сутринта.

Регистрирани ПРЗ са:ПРЗ

ДОЗА

а.в.-алуминиев фозетил+фенамидон

Верита ВГ

0,15%

а.в.-манкоцеб + металаксил-М

Ридомил голдМЦ68ВГ

250г/дка

а.в.-меден оксихлорид+симоксанилМ

Ридомил голд Р ВГ

500г/дка

а.в.-диметоморф+манкоцеб

Акробат МЦ!!!

Акробат плюс ВГ

200г/дка

200 г/дка

а.в– диметоморф +аметоктрадин

Орвего

70мл/дка

и други регистрирани ПРЗ

 

Бактериален пригор по фасул

  Климатичните условия   са   благоприятни за разпространение на болестта. Извършвайте предпазни третирания с медсъдържащи фунгициди.

 

 

 

Доматен миниращ молец

  Наблюдаваме повишаване на популационната плътност и степента на нападене при домати оранжерийно производство. През периода от предходния  бюлетин констатираме засилване на летежа във феромоновите уловки до 50-80 пеперуди на уловка за седмица.  

Да се извършват редовни растително-защитни практики, като се спазват препоръките, дадени в програмата за извеждане на борбата с непирятеля.

Забележка: Виж програма за борба с доматения миниращ молец

 

Столбур

  През периода 2011-2013 година отчитаме по-масово  разпространение и по-силна  степен на нападение от столбур по домати и пипер.

Борбата е насочена срещу вектора на болестта –цикадата Hyalestes obsoletus.

Необходимо е освен посевите от чувствителни растения (картофи, пипер, домати, патладжан) да се

третират и плевелните ивици около тях. За успешното извеждане на борбата благоприятстват ранното и по-гъсто засаждане; засяване на кулисни пояси от царевица по краищата на посевите и през 5-6 реда; засаждане между пипера, картофите и другите чувствителни култури, на репелентни растения (босилек, чубрица, червено цвекло, тагетис); унищожаване на плевелите – гостоприемници и източници на зараза (поветица, паламида, татул, черно куче грозде и др.

   Начало на поява на цикадата по плевелна растителност се очаква в края на първата десетдневка на месеца. Начало на миграция по културните растения се очаква в периода 15-18.06.2014 година. Продължителността на летеж варира от 50 до 70 дни в зависимост от метеорологичните условия и неприятеля се заселва периодично в посевите. Това налага провеждането на три, четири последователни третирания, съобразени с последействието на използваните ПРЗ. Регистрирани ПРЗ са: Моспилан 20 СП, Газел  – 25 г/дка, Ефория 045 ЗК 125 мл/дка при пипер.

 

Памукова нощенка

 

   През периода 2008-2013 неприятелят се превърна в сериозен проблем при отглеждането на домати. Особено силна степен на нападение се констатира през 2012 година по домати. Наблюдаваме начало на

летеж на пеперуди от първо поколение на неприятеля в периода  18-25.05.2014 година в област Пловдив и Пазарджик.  Гъсениците от първо поколение основно в района нанасят повреди по домати, а от второ и трето поколение по домати, царевица и пипер. При констатиране на плътност над регистрираните ИПВ домати -5% нападнати плодове; или 20 яйца/100 растения

Третирането е ефикасно, когато е насочено срещу преобладаващи млади гъсеници от втора до трета възраст.  

 

Регистрирани ПРЗ са: Авант 150 ЕК-  25 мл/дка при домати, пипер и патладжан (отглеждани в култивационни съоръжения  и на открито), при пъпеши, тикви и дини (отглеждани в култивационни съоръжения и на открито,  КС 3 дни; Алтакор ВГ -100-120 г/ха(10-12 г/дка) на открито, по моркови, репички, домати, патладжан; 80-100г/ха на открито и в оранжерии по краставици,пъпеши, дини, тикви и тиквички, марули,  спанак, салати и подобни, подправки; Афърм 095 СГ 0,15 кг/дка по домати; Децис 100 ЕК 7,5 – 12,5мл/дка; Ефория 045 ЗК 125 мл/дка; Кораген 20 СК 10 – 15 мл/дка при царевица; 20 мл/дка при домати и патладжан; Плинто ЕК 40-60 мл/дка при домати; Цитрин Макс10мл/дка.

 

Зелева нощенка

 

    Наблюдава се начало на излюпване и начало на вредна дейност  на гъсеници от първо поколение в края на месец май и периода 03-05.06.2014 година. Младите гъсеници живеят задружно от долната страна на листата, като правят нагризвания  във вид на по-малки или големи неправилни отвори. След това преминават към самостоятелен начин на живот, като изгризват листата и дълбаят ходове в главите на зелето, които са изпълнени с извержения.  В резултат на нанесените повреди зелките загиват или стават негодни за консумация. Третирането е ефикасно, когато е насочено срещу гъсеници втора и трета възраст, при констатиране на плътност над ПИВ:

12-15 гъсеници от трета възраст на100 растения при ранното зеле, граха и късното зеле 15-18 гъсеници от трета възраст на 100 растения.

 

 

Регистрирани ПРЗ са: Ранер 240 СК 40 мл/дка КС 14 дни; Авант 150 СК 20мл/дка 3 ден; Децис 2.5 ЕК 70 мл/дка 7 дни; Карате Зеон 15 мл/дка 7 дни; Фюри 10 ЕК 10мл/ дка 1 ден, Алтакор ВГ- 80-120 г/ха (8-12 г/дка) на открито и в оранжерии, по зелен фасул ; на открито, по главесто зеле, савойско зеле, броколи и карфиол; ДЕКА ЕК-30мл/дка; Конфидор Енержи ОД -80мл/дка; Нексид 015 КС-40мл/дка; Суми Алфа 5 ЕК-25мл/дка и др.

 

По  зеленчуковите култури  и през прогнозирания в този бюлетин период ще продължи вредоносната дейност на :

-листни въшки- наблюдаваме масова поява на листни въшки по разсадените домати и пипер, по краставици–полско производство. Това налага провеждането на редовни третирания срещу неприятелите, предвид опасността от пренасяне на вирусни болести по посочените култури;

-бактерийни петна по пипер-благоприятните климатични условия налагат провеждането на предпазни третирания с медсъдържащи фунгициди, предвид разпространението на болестта  в насаждения от пипер.

голи охлювинаблюдаваме нападение по ягоди, зеле и др. култури. Голите охлюви са многоядни. Особено опасни са в години с повече валежи през летните месеци.  Голите охлюви живеят 1-3 години, зимуват яйца, млади ларви и възрастни. Развиват няколко поколения годишно. При придвижването си по растенията и почвата те оставят бяла диря от слуз, което е показател за присъствието им. Редовната обработка на почвата, разтрошаването на буците, почистването на площите от растителни остатъци, просушаването на заблатените участъци създават неблагоприятни условия за намножаването на тези неприятели. На малки площи може да се проведе механична борба с ловни пояси, примамки от различни материали, като събраните охлюви се посипват с минерален тор или се заливат с гореща вода. При масово намножаване се прилага напрашване с праховиден суперфосфат, негасена вар или калиева селитра. Регистрирани ПРЗ са: Вениш-300 г/дка; Мезурол шнекенкорн 4Г-300 г/дка.

Вашият коментар