неделя, юли 21, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защитаЛозарствоОвощарствоРастителна защита

Мониторинг 8 на неприятели и болести по овощните в края на юни

Очаквани вредители са Струпясване и брашнеста мана по ябълката

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

Очаквани вредители:

Струпясване и брашнеста мана по ябълката, Късно кафяво гниене, Цилиндроспориоза по череша и вишна,  Обикновена крушова листна бълха, Кръгломиниращ молец, Червен овощен акар, Плодови червеи, Щитоносни въшки,  Прасковен клонков молец, Листни въшки.

Черешова муха – продължават наблюденията за динамиката и установяване края на летеж на черешовата муха. Отчита се и процент червивост за установяване степента на нападение от вредителя.

 

Плодови червеи – през месец юни приключва летежа на пеперуди от първо поколение и започва летежа на пеперуди от второ поколение на плодовите червеи. Продължава да се следи динамиката на летеж по заложените феромонови уловки. Спазват се изискванията посочени при първо поколение за установяване начало на летеж и яйцеснасяне на пеперуди от второ поколение, начало на излюпване на гъсеници от второ поколение.

Отчита се процент червивост от първо поколение. Преглеждат се плодовете, а за първите поколения на източния плодов червей – леторастите на 5-10 дървета, разположени шахматно в градината. Търсят се специфични прояви на вгризване. Процентът на повредите се изчислява по просто тройно правило. Затруднение при отчитане на летежа се получава от застъпване на летежа на двете поколения. Яйцеснасянето започва един-два дни след начало на летеж на пеперудите от второ поколение.

 

Ябълков плодов червей – Пеперудите от второ поколение снасят основно по плодовете. Летежът на пеперуди от второ поколение започва в периода 20–30 юни÷ 02- 07 юли за страната  през различните години.

Сигналът  за провеждане на първото химично третиране  с инхибитори на хитиновия синтез се дава при масов летеж и първи снесени яйца.

ПИВ за ябълков плодов червей второ поколение е 2-3% излетели пеперуди или 1 пеперуда на 10 дка.

 

Сливов плодов червей Летежът на пеперуди от второ поколение започва в периода 15÷30 юни.  Снасят пеперудите основно по плодовете.  В мястото на вгризване се наблюдават капчици смола.

ПИВ е 5-10 бр. пеперуди във феромонова уловка за седмица.

 

Източен плодов червейПИВ  за неплододаващи градини е 10% повредени леторасти. 

В плододаващи градини основно повредите се нанасят от трето и четвърто поколение.

ПИВ е 20% повредени леторасти от първите две поколения и 4-6% повредени плода от летните и есенните поколения.

 

Миниращи молциЛетежът на пеперуди от второ поколение се наблюдава през месец юни. При установяване начало на летеж и яйцеснасяне се отчитат  всички показатели посочени при първо поколение.  При повечето видове миниращи молци се отрязват силно нападнати клончета и се поставят във висящи кафези. Тъй като гъсениците на змиевидно миниращия молец какавидират в почвата необходимо е да се поставят почвени кафези, когато 50% от гъсениците са напуснали мините. Характерна особеност за летните поколения е,  че за 3-4 дни излитат 70-80% от пеперудите.

 

Прасковен клонков молец – продължава развитието на неприятеля – през месец юни наблюдаваме изхранване на гъсеници от първо поколение и начало на какавидиране.

Летежът на пеперуди от второ поколение се проследява с феромонови уловки.

 

Бяла американска пеперуда – извършват се визуални наблюдения за установяване степента на нападение, ареала на разпространение и развитието на първо поколение.

 

Червен овощен акар – извършват се наблюдения върху популационната плътност на акарите (яйца, ларви, нимфи, възрастни).  Преброяват се всички стадии на акарите върху проба от 100 листа, взети равномерно от контролните дървета.

 

Щитоносни въшки

 

Калифорнийска щитоносна въшка– продължават наблюденията за установяване начало на летеж на мъжките индивиди от второ поколение по феромон.  Следващият момент, който трябва да се установи през месеците юни-юли е начало на живораждане и начало на разпълзяване на ларвите от второ поколение, като наблюденията се извършват върху дървета с констатирано нападение и наличие на колонии.

Обикновена крушова листна бълха– продължават наблюденията върху развитието на неприятеля за установяване на популационната плътност и необходимостта от извършване на третиране.

Струпясване по ябълката – при  обследване на овощните градини се търсят повреди освен по листата и по завръзите – нападението от струпясване се изразява в едри, закръглени петна с кадифен налеп. Как да се установят моментите за извършване на третиране – спазвайте препоръките на специалистите от отделите за  Растителна защита към Областните дирекции по безопасност на храните в страната.   

Моментите на третиране са в зависимост от метеорологичната обстановка, наличие на инфекциозен фон в градината, динамиката на развитие на болестта и от вида на използвания продукт за растителна защита.

Цилиндроспориоза по череша и вишна –  първото пръскане се извършва при възраст на листата 6-8 дни, наличие на узрели аскоспори, валежи и относителна влажност на въздуха 85%, температура над 6-8°С.

За да се определи необходимостта от следващи третирания се следят метеорологичните условия и динамиката на развитие на болестта.

 

Огнен пригор – през настоящата година констатираме поява и разпространение на огнен пригор в областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик. Констатирани са прояви по цвета, клонките и по завръзите. Да продължат визуалните прегледи в овощните градини за установяване разпространението и степента на нападение от патогена.

НАЧИНИ И СРЕДСТВА ЗА БОРБА ЧЕТЕТЕ в БЮЛЕТИН РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА НА NivaBG.com ТУК

Вашият коментар