неделя, декември 16, 2018
0887257707 videnov@abv.bg
Бюлетин растителна защитаОвощарствоРастителна защита

МОНИТОРИНГ НЕПРИЯТЕЛИ ПРИ ОВОШКИТЕ Април – Май 2015 г.

Очаквани вредители са Шарен гроздов молец

Инвестициите в агросектора направиха руската пшеница много по-конкурентноспособна

231Четения
NivaBG.com

Шарен гроздов молец през втората половина  на март  може да се установи числеността и жизнеспособността на зимуващите какавиди конкретно за всяко лозово насаждение. Обелва се кората на главината и се преглежда за жизнени какавиди. На 10 дка – се преглеждат 10 лози, на 500 дка – 25 лози –  разположени шахматно в цялото насаждение. При установяване на 0,3-0,4 бр. жизнени какавиди средно / 1 лоза съществува опасност за реколтата през годината.

В края на март за Южна България и  през първата десетдневка на април за черноморското крайбрежие и Северна България се поставят феромонови уловки за установяване начало на летеж на пеперуди от първо поколение на неприятеля. През април се извършват наблюдения върху динамиката на летеж на пеперуди от първо поколение на неприятеля. През април се извършват наблюдения върху ресите за установяване начало на яйцеснасяне и установяване плътността на яйцата. Установените яйца се маркират и се водят наблюдения за регистриране начало на излюпване на гъсеници от първо поколение.

 

Акари – през април започват наблюденията за установяване начало на активизиране на презимувалите възрастни женски индивиди  и преминаването им от местата на зимуване по набъбналите пъпки и листата. Отчита се и начало на излюпване на зимуващите яйца на червения овощен акар. Броят на прегледаните лози е,  както при шарения гроздов молец.

 

Ягодов стъблен хоботник – преди цъфтежа на ягодата се следи за появата на  презимувалите възрастни чрез маршрутни обследвания. Преглеждат се 20 растения или 4 пробни площадки с размери – 50/50см.

 

Бели листни петна по ягодата – критични за нападение са фенофазите –   бутонизация, цъфтеж до формиране на плода. Наблюденията за поява започват още със започване вегетацията на културата. Повредите са червеникави петна , които по-късно стават сиви в средата., а отстрани се заграждат с пурпурен венец.

Вашият коментар