четвъртък, октомври 28, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Бум на чумата по прасетата в цялата страна

60 глигана са с доказано наличие на болестта в цялата страна

Африканската чума по прасетата продължава да се разпространява с пълна сила в цялата страна. Регистрирани са 60 нови случая на болестта при диви прасета, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.
Според заповедта на изпълнителния директор на БАБХ, проф. Паскал Желязков, 7 са откритите диви свине с АЧС в ДГС „Сливен”, 4 са в ЮИДП „Твърдица”, 7 са случаите в ДГС „Твърдица” и ДУ „Бяла паланка”, най-много – 13 са в ДГС „Котел”, 9 са в ДГС „Сливен” и ДГС „Твърдица”. И останалите 20 диви прасета са регистрирани в югоизточната част на страната – предимно в Бургаско и Ямболско, саамо 8 са извън тези области. 7 глигана със заразата са отбелязани в Бургаско – ДЛС „Несебър”, 3 са болните с АЧС животни в ДГС „Карнобат”, ДГС „Средец”, ДГС „Здравец”, ПЛСР „Близнак”, 2 са глиганите в ДГС „Елхово”, Ямболско.

Извън областта регистираните нови случаи на вторично заразяване с АЧС са в Габровско и Разградско – 1 случаи в ДЛС „Росица” и 7 прасета в ДЛС „Воден – Ири Хисар”.

При влизането си в гората ловците и посетителите трябва да спазват мерките за биосигурност, напомнят още от БАБХ. Към момента разрешен е само индивидуалният лов на дива свиня.

Виктор Павлов