четвъртък, февруари 27, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Буря унищожи декари грозде в Долна Градешница

Лозарите молят държавата за помощ

лед извършен анализ от експерти на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА)лед извършен анализ от експерти на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ) и Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция (ДФЗ-РА)
2.38ХилядиЧетения
NivaBG.com

Стотици декари унищожена реколта от грозде в село Долна Градешница.

Лозовите масиви са пострадали сериозно от бурите през почивните дни. Лозарите от района са категорични, че са загубили почти цялата си реколта 10 дни преди да започнат да я берат. Казаха, че това ще се отрази и на следващата производствена година.

В местността Хилядница има хиляди декари грозде, но вече почти нищо не е останало, а , защото са разчитали на дохода от грозде, за да оцелеят през годината. „Получава се, че сме на нула, молим държавата да ни помогне”, обясниха хората.

“Години наред не е имало такава буря”, каза кметът на селото. “Всичко е унищожено, няма да позлваме нищо, заради високите температури, наранените гроздове ще се превърнат в джибри”, обясни още той пред камерата на БТВ.

Според местните няма да има и вино. Инвестицията в 6 дка лози е около 2000 лева, а със загубите ще стане и по-голяма, каза един от потърпевшите.

Виктор Павлов