събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРастителна защита

Ако предвидливо сте засадили и късни домати

Ако предвидливо сте засадили и късни домати

Не мислете, че със септемврийските беритби доматите изчерпват възможностите си да ви радват със зрели плодове. В топлата есен те ще продължат да плододават.

При беритбата обаче редом с доброкачествените плодове трябва да  откъсват и повредените от болести или по някаква друга причина. Оставени на корен, те пречат на наедряването на все още неузрелите плодове, които скоро узреят. Поливките след беритбата се отразяват благоприятно върху наедряването на останалите плодове. При опасност от слани, каквато не е изключена в края на месеца в някои по-високи райони, редом със узрелите домати се прибират и зелените. Много от тях ще узреят при подходящи условия на съхранение, а други пък ще послужат за приготвяне на туршии.

 Ако предвидливо сте засадили и късни домати, още в първите дни на месеца трябва да бъдат премахнати чрез прещипване  върховете и на двете стъбла (по принцип те се отглеждат двустъблено), независимо колко съцветия са образували. Това ще ускори наедряването и узряването на вече формирали се плодове. Ръководно начало за извършване на тази практика може да ви бъде и обичайното време за образуване на първите слани в района. Тя се извършва около 40 дни преди този момент.

Колкото и септември да е месец на прибиране и оползотворяване на реколта,  за градинаря той е и време за сеитба и засаждане на някои зеленчуци.

За сеитбата на спанака възникват благоприятни условия още в началото на месеца. Можете успешно да си го отгледате в дворната зеленчукова градина и периодично да задоволявате потребностите на семейната кухня. Времето му за сеитба е твърде разтеглено, така че ако засявате на етапи, на етапи и ще прибирате реколтата през есента и пролетта. Поетапната сеитба през десетина дни до средата на следващия месец осигурява и поетапно прибиране. Късните посеви се оставят да презимуват за получаване на ранна пролетна продукция Площта ще подготвите, като я почистите от растителните остатъци на предшественика и я обработите на дълбочина 18-20 см. Добре е с тази обработка да внесете и 2-4 кг на квадратен метър разложен оборски тор. Добавката на малко фосфорен и калиев тор също се отразява добре на качеството и количеството на продукцията. Семената можете да засеете разпръснато, но най-добре е да оформите редове от плитки до 3-5 см  браздички и на разстояние една от друга на 20 см. . Семената засиявате ръчно и ги заравяте с изровената от браздичките рохка пръст. След това леко притъпквате. Ако засявате по 25-30 г семена на 10 кв. метра, ще получите добре гарниран посев и прореждане няма да се наложи.

Зелен лук можете да имате  до късна есен в  двора. Ако сте отглеждали лук за глави, част от него не отговаря на изискванията ви за съхранение. Тези нестандартни глави не са за изхвърляне. Засадите ли ги в двора, ще имате зелен лук и в късната есен. Разбира се, за целта може да ви послужи и едрият арпаджик (балучка, попска), който също не е подходящ за пролетното засаждане. Лукът е доста студоустойчиво растение. Младите поници понасят температури до минус 2-3 градуса. Израсналите пера са по-податливи на студа. Оптималната температура за развитието му е 18-22 градуса, каквато често сочи термометърът през октомври и ноември.

За да отгледате зелен лук в двора си през есента, е нужно да подготвите леха. Тя трябва да е висока до 10-15 см, равна и с малак наклон. Така дъждовните води няма да се задържат върху нея, което е условие да не загниват прорастващите луковици.

Засадете луковиците в браздички, отстоящи на 10-15 см една от друга и дълбоки около 10 см. Главите лук засаждайте плътно една до друга, а едрия арпаджик на около 5 см. Ако това направите през септември, ще имате готова продукция след 35-45 дни.

При подготовката на лехата, а и по-късно, не употребявайте никакви торове. Лукът се развива главно за сметка на резервните хранителни вещества, които са натрупани в луковицата. Грижа ще ви е само да премахвате плевелите и, в случай че не вали, да поливате. Ако времето се окаже не така благоприятно и температурата се понижи, изградете върху лехата полиетиленов тунел. В студени нощи може да го покривате и с по-плътна завивка. Предприемете ли такива мерки срещу застудяване, лук може да засадите и на по-късни дати през октомври. Под полиетиленовото платно оскъдното есенно слънце създава благоприятна температура за развитието на лука. Дори да не е оптималната, стига да е положителна, той нараства, макари и по-бавно.

Вашият коментар