понеделник, юни 17, 2024
0887257707 videnov@abv.bg

Билков календар за месец август

Билков календар за месец август

Освен билките, беритбата на които започва през юли и продължава през август, сега за почва и събирането и приготвянето на дрога от:

 

Вълча ябълка. Добиват се корени. Изваждането им започва след узряването на семената в периода август-септември. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Гръмотрън. Интерес за билколечението представляват корените. Събрат се през два периода – преди цъфтеж (април-май) и след цъфтежа (август-септември). Почистени и измити, те се сушат на слънце или в сушилня при температура до 50-60 градуса. Правилно изсушените корени са сивокафяви отвън и бледожълти отвътре.  Имат блудкавопарлив вкус и специфична миризма.

Иглика. Освен цветовете и листата, на игликата се използвати корените. Към изваждането им се пристъпва обикновено през август, когато листата започват да завяхват. Може и в ранна пролет (февруари-март). Измити, те се сушат на слънце, на сянка или в сушилна при температура до 100 градуса. Изсушени, те имат светлокафяв цвят, слузест вкус и специфична миризма.

Копър. Плодчетата на копъра трябва да се добиват малко преди да настъпи пълната им зрялост. Растенията се ожънват, сушат се на слънце, след което те се овършават.

Пирей. Изваждането на корените започва през август-септември, когато растението спира развитието си и семената вече са узрели. Почистени от пръст и надземни стъблаизмити,те се нарязват на късове с дължина около 20 см и се сушат на сянка или в сушилна при температура до 50 градуса.

Хмел. Берат се женските съцветия (шишарките) през август преди да са се разтворили, покривните листчета на съцветието да са залепнали едно за друго с излъчвания смолист секрет. Сушат се на сянка или в сушилна при температура до 35 градуса.

Вашият коментар