петък, април 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
АгрокалендарРАСТЕНИЕВЪДСТВО

Билков календар за месец май

Фейсбук профил на Десислава Танева

Билков календар за месец май

Билков календар

 

Божур. Цъфти според месторастенията и развитието на метеорологичните условия през май – юни. Берат се венечните листа от цветовете, но не и окапалите. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Изсушеният цвят е червен до тъмночервен със слаб специфичен аромат и сладникавогорчив вкус

Бяла бреза. Берат се листата по време на цъфтежя (май – юни). Сушат се на сянка или в сушилня при температура 30 – 40 градуса. Правилно изсушените листа са тъмнозелени отгоре, а отдолу -светлозелени.

Вълча ябълка. Берат се стръковете по време на цъфтежа (май-юни). Сушат се на сянка на проветриви места или в сушилня при температура до 40 градуса.

Гороцвет. Берат се стръкове по време на цъфтежа преди да са се образували плодчета докато цветовете все още имат привлекатлния си вид. Преди сушенето се отстранява долната дебела и люспеста стъблена част. Така подготвената дрога се суши на сянка или в сушилня при температура 55 – 60 градуса. Правилно изсушената билка е светлозелена, а цветовете са със запазен златистожълт цвят.

Горска ягода. Берат се листата заедно с дръжките. Интерес представлява и градинската ягода, но листата й се берат без дражки и не се смесват с дрогата от горската. Беритбата се извършва след обирането на плодовете, докато листата са със запазен зелен цвят и не са нападнати от гъбни заболявания. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Изсушените листа трябва да са светлозелени, без миризма, със слабо горчив вкус. 

Живовляк. Интерес представляват листата както на на едролистния, така и на теснолистния живовляк. Белритбата им започва от май и продължава до октомври. Не се късат, а се отрязват с ножица или остро ножжче и се внимава да не се мачкат. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса.

Змийско мляко. Стръкове змийско мляко се берат в началото на цъфтежа през май и юни. Отрязват се на около 10 см от земята. Внимава се да не се мачкат. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 60 градуса. Правилно изсушената билка и със светлозелени листа отгоре, а отдолу сиви.

Коприва. Листа от коприва се събират по време на цъфтежа. За удобство растенията се окосяват и от стъблата се откъсват добре развитите листа с помощтта на ръкавици или след завяхване. Сушят се на санка или в сушилня при температура до 50 градуса. Добре изушените листа отгоре са тъмнозелени, а отдолу са по-светли.

Лайка. Цветовете се берат по време на пълния цъфтеж, като се откъсват с къси до около 2 см дръжчици. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 градуса. Изсушената билка е с приятна мризма и слабо горчив вкус.

Мащерка. Стръковете от машерка се събират по време на цъфтежа от май до септември, като се изрязват с ножица или остър нож. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 градуса. Добре изсушената билка е с приятна миризми и слабо горчив вкус, цетовете са запазили розово-червения си цвят, листата са зелени, а стъбтата – кафяви.

Черен бъз. Цветовете на черния бъз се берат преди пълното им разцъфтяване. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 40 градуса. Добре узсушените съцвета са със бледо жълти до бели цветчета с приятна миризма. Изсушената билка се пресява през сито, така че да преминат през него цветчетата, а дръжките да останат в него.

Вашият коментар